S&P Star'ı yalanladı: 'Özür dilemedik'

Star gazetesi dün, Türkiye'nin kredi notu görünümünü düşüren S&P'nin raporu usule aykırı şekilde yayınladığı gerekçesiyle Türkiye'den özür dilediğini yazdı. S&P Türkiye Bölge Müdürü bugün bu iddiaları yalanladı.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's'la (S&P) iktidar çevreleri arasındaki itişme sürüyor. Bir süre önce kuruluşun Türkiye'nin pozitif olan kredi görünümünü "durağan"a çevirmesi üzerine, Başbakan Erdoğan ve Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'dan sert tepki gelmiş, karar hükümet sözcüleri tarafından ideolojik olmakla eleştirilmişti. Dün ise Star gazetesi ekonomi servisi, Türk ekonomi bürokratlarının iddialarına dayanarak S&P'nin Türkiye'den, raporun açıklanma sürecindeki usul hataları nedeniyle özür dilediğini ve analistlerin acemi olduğunu söylediğini yazmıştı.

S&P Türkiye Bölge Müdürü Zeynep Holmes bugün bu iddiayı yalanlayarak, hiçbir S&P yöneticisi ve çalışanının özür dilemediğini açıkladı. Holmes açıklamasında şunları söyledi:

"Standard & Poor's, bu açıklamaları ve 1 Mayıs 2012 tarihinde yayınlanan Türkiye Kredi Notu Görünümü Değişikliği'ne ilişkin raporda kullanılan verilerin doğruluğunu sorgulayan açıklamaları kesinlikle reddetmektedir. Raporun hazırlanmasında hata yapılmamıştır ve rapor o gün geçerli güncel verilere dayanarak hazırlanmıştır.

Türkiye'de veya Türkiye dışında görev yapan hiçbir Standard & Poor's yöneticisi ve çalışanı özür dilememiştir. Raporun hazırlanmasından açıklanmasına kadar geçen süreçte Standard & Poor's tüm süreçleri usullere uygun olarak yürütmüştür ve bütün yükümlülüklerini yerine getirmiştir.

Bu yükümlülükler çerçevesinde rapor yayımlanmadan 12 saat önce ilgili yetkililere gönderilmiş ve yine ilgili yetkililere verilerin ve diğer detayların doğruluğunun kontrol edilebilmesi için raporu inceleyebilme imkanı tanınmıştır."

(soL-Ekonomi)