Şimşek: 'Bütçe hedeflerinin tutmamasının sorumlusu memurlar'

Maliye Bakanı Şimşek, bu yıl bütçe hedeflerini tutturamayacaklarını açıklarken, bunun sebeplerinden birinin kamu emekçilerine yapılan zam olduğunu iddia etti. Oysa kamu emekçilerine Haziran ayında yapılan zam, gelir vergisinde yapılan düzenlemeyle birlikte zaten geri alınmıştı.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek Kanal 7 televizyonunda katıldığı bir programda, bu yıl bütçe hedeflerini tutturamayacaklarını açıklarken, hedeflerin tutmamasının sebepleri arasında, kamu emekçilerine verildiği gibi vergi yoluyla geri alınan zamları da saydı.

Bütçe hedeflerinin tutmamasının bazı bakanların kaynağını bulmadan harcamaları genişletmeleri, ulaştırma yatırımları, özelleştirme gelirlerinin azlığı, BOTAŞ’ın maliyeti altında doğal gaz satması gibi nedenlerden kaynaklandığını söyleyen Şimşek’in, bunlara ek olarak kamu görevlilerine yapılan zammı bütçe hedeflerinin tutmamasının sebebi olarak göstermesi dikkat çekti.

Maliye’nin bir eliyle verip, öbür eliyle aldığı zam nasıl bütçe açığı yaratıyor?
Memur maaşlarına 15 Haziran itibarıyla yüzde 4 zam yapılırken, yine Haziran ayı itibarıyla altı aylık brüt ücretlerinin toplamı 10 bin TL’yi geçen yaklaşık 1 milyon 900 bin kamu görevlisinin maaşlarından kesilen yüzde 15’lik gelir vergisi oranı yüzde 5 artırılarak yüzde 20’ye çıkartılmıştı. Böylelikle hükümet memurlara bir eliyle verdiği düşük zammı öbür eliyle geri almıştı.

“Memurun durumu iyi ama milletvekilleri ve müsteşarların maaşları eriyor”
Kamu emekçilerine yapılacak zamların görüşülmeye başlanmasından itibaren durumlarının iyi olduğunu iddia etmeye başlayan Şimşek, zamların bütçeye ek yük getirmesi durumunda vergileri artırabileceklerini belirterek, artan vergilerin sebebinin de kamu göreclileri olduğunu ifade etti.

“Bütçede 75 milyonun hakkı var, sadece memurların değil” gibi sözlerle memurları hedef göstermekten geri durmayan Şimşek geçtiğimiz Ağustos ayında katıldığı bir programda aylık 11 bin TL kazanan milletvekillerinin ve aylık 7 bin TL kazanan müsteşarların maaşlarının enflasyon karşısında eridiğini iddia ederek üzüntüsünü dile getirmişti.

(soL - Haber Merkezi)