Sermayeye teşvik halka zam

Kalkınmada öncelik kapsamında bulunan 49 il ile Türkiye genelindeki turizm ya da turizm işletme belgesi olan işletmelere 2008 yılı için 296 milyon YTL enerji desteği verilecek.

soL (HABER MERKEZİ) Kalkınmada öncelikli Gökçeada ve Bozcaada ile 49 ilde hayvancılık, imalat sanayi, madencilik, turizm, eğitim, sağlık gibi alanlarda faaliyet gösteren işletmelerin yararlanabileceği desteğin miktarı bu yıl, geçen yıla oranla yüzde 21 oranında artış gösterdi. Söz konusu teşvik, 2007 yılı için 244 milyon YTL düzeyindeydi.

Minimum 10 işçi
İşletmelerin enerji desteğinden yararlanabilmesi için, hayvancılık (su ürünleri ve tavuk yetiştiriciliği ve tavukçuluk dahil), organik ve biyoteknolojik tarım, kültür mantarı yetiştiriciliği ve kompostu, seracılık, sertifikalı tohumculuk ve soğuk hava deposu ile imalat sanayi, madencilik, turizm konaklama tesisi, eğitim veya sağlık alanlarında faaliyet göstermeleri, fiilen ve sürekli olarak asgari 10 işçi çalıştırmaları gerekiyor.

Bu teşvik kapsamında olan illerin, fert başına GSYİH tutarları ve sosyo-ekonomik gelişmişlik sıralaması değişse dahi, kapsamda herhangi bir değişiklik yapılamayacak.

Bunun yanı sıra toplam 296 milyon YTL tutarında olan enerji teşviğinden Türkiye genelindeki turizm ya da turizm işletme belgesi olan işletmeler de yararlanacak.

2007 yılı Mayıs ayı ve sonrası dönem için asgari 10 işçi çalıştıran işletmelere uygulanacak enerji desteği oranı yüzde 20 olacak.

Yararlanılabilecek enerji desteği oranı, Organize sanayi bölgelerinde (OSB) veya endüstri bölgelerinde kurulu bulunan işletmeler için elektrik enerjisi giderlerinin yüzde 50'sini, diğer alanlarda kurulu işletmeler için yüzde 40'ını geçemeyecek.

Bu uygulama ile AKP, sermayedarlardan elde edeceği geliri, teşvik olarak onların ceplerinde bırakırken, hazinedeki para açığını yeni vergilerle kapatmaya hazırlanıyor.