Şeker özelleştirmesi doğudan başlayacak

Türk Şeker Fabrikaları'nın altı grupta toplanarak yapılacak özelleştirmesi başlıyor. İki yıl sürecek özelleştirmede önce Doğu Anadolu'daki fabrikalar satılacak.

soL (HABER MERKEZİ) Türk Şeker Fabrikaları'nın (TŞFAŞ) özelleştirme süreci, Resmi Gazete'de yayımlanan Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK) Kararaı ile resmen başladı.

Karara göre TŞFAŞ'ye ait fabrikalar özelleştirme sürecinde altı grupta toplanacak. Coğrafi bazda yapılacak gruplama aynı zamanda özelleştirme sırasını da belirleyecek. Oluşturulacak her "portföy"ün kendi içinde bir bütün olarak satılacağı sürecin iki yıl içerisinde tamamlanması öngörülüyor.

TŞFAŞ'ye ait şeker fabrikaları dışındaki Tohum İşleme Fabrikası ve Elektromekanik Aygıtlar Fabrikası ile Afyon, Erzincan, Turhal, Ankara ve Eskişehir Makine Fabrikaları ise ayrı ayrı satılacak.

Özelleştirmenin yaratacağı işsizlik umursanmıyor

ÖYK çerçevesinde oluşturulacak olan altı portföy şöyle: Portföy A Kars, Erciş, Ağrı, Muş ve Erzurum Şeker Fabrikaları, Portföy B Elazığ, Malatya, Erzincan ve Elbistan Şeker Fabrikaları, Portföy C Kastamonu, Kırşehir, Turhal, Yozgat, Çorum ve Çarşamba Şeker Fabrikaları, Portföy D Bor, Ereğli ve Ilgın Şeker Fabrikaları, Portföy E Uşak, Alpullu, Burdur ve Afyon Şeker Fabrikaları, Portföy F ise Eskişehir ve Ankara Şeker Fabrikaları'nı kapsayacak.

Buna göre, özelleştirme Doğu Anadolu'dan başlayacak. Özelleştirmenin ardından çoğunun kapanması beklenen ve yaratacağı istihdam sorunu ciddi bir tartışma konusu olan TŞFAŞ özelleştirmesinin istihdam sıkıntısının en büyük olduğu doğu bölgelerinden başlatılıyor olması ise kamu mallarını satmayı bir başarı sayan hükümetin, özelleştirmenin yaratacağı işsizliği umursamıyor olduğunu gösteriyor.