Rusya Asya boru hattını hatırlattı

AB’nin Rusya’ya enerji bağımlılığını azaltmak için farklı yollar seçeceği tartışılırken, Putin Çin ve Japonya’ya petrol aktaracak olan boru hattı projesinin ertelenmeyeceğini duyurdu. Hattın yarısının 2009’da tamamlanması hedefleniyor.

soL (HABER MERKEZİ) Rusya Başbakanı Vladimir Putin herhangi bir erteleme olmadan Rusya'nın Asya'ya yönelik boru hattının tamamlanacağını duyurdu. Hattın tamamlanması ile Çin ve Japon enerji piyasalarında Doğu Sibirya'daki petrol rezervleri kullanılacak.

Doğu Sibirya- Pasifik Okyanusu boru hattı Rus şirket Transneft tarafından inşa ediliyor. Hattın yarısının 2009'da tamamlanması öngörülüyor. Böylelikle günde 600 bin varil petrol Çin sınırındaki Rus şehri Skovorodino'ye transer edilecek. Buradan kara ya da deniz ulaşımı ile Çin ve Japonya'ya aktarılacak.

Putin bu açıklaması ile Avrupa ülkelerine Rusya'nın Asya'da başka alternatifleri olduğunu göstererek enerji alanındaki kaldıraç etkisine dair mesaj veriyor.

Rusya dünyanın ikinci büyük petrol üreticisi durumunda. Çin'in artan enerji talebi karşısında bu proje daha da önem kazanıyor. Sadece Sibirya'dan petrolü ulaştırma konusundaki bazı teknik altyapı sorunları bu projenin önündeki engel olarak duruyor. Öte yandan Rusya bu proje ile Doğu Asya'nın en büyük enerji tedarikçisi olmaya aday. Projenin 2000'den beri gündemde olduğu bildiriliyor.