Ramazan yaklaşırken istifçilik uyarısı

Ramazan yaklaşırken gıda tüccarlarının başta mercimek olmak üzere baklagiller ile, bulgur ve pirinç istifliyor olduğu belirtiliyor.

soL (HABER MERKEZİ) Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) ve Türkiye Ziraat Odaları Birliği'nden (TZOB) yapılan açıklamalarda, yaklaşan ramazan ayıyla birlikte gıda istifçiliğinin artıyor olduğu uyarısı yapıldı. Uyarılarda piyasadan bakliyat, bulgur ve pirinç gibi gıda ürünlerini toplayan kimi tüccarların, piyasalara müdahale edilmemesi halinde büyük miktarda karaborsa geliri elde edeceğine dikkat çekildi.

TZD: Teşhir edeceğiz
TZD Genel Başkanı İbrahim Yetkin, mercimek ve pirinç gibi pek çok gıda maddesinin artık lüks haline geldiğini, dar gelirli vatandaşların ise karınlarını sadece su ve ekmekle doyurduğunu söyledi. Gıda fiyatlarında yaşanan artışların spekülasyonu tetiklediğini belirten Yetkin, yaklaşan ramazanla birlikte gıda piyasasını takip edeceklerini ve istifçilik yapanları kamuoyuna teşhir edeceklerini belirtti.

Yetkin ayrıca, Türkiye Şeker Fabrikaları'nın özelleştirilmesine de karşı olduklarını dile getirdi.

Parayı aracılar kazanıyor
TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar ise, birlik merkezinde düzenlediği basın toplantısında, tarımsal ürünlerde üretici ve tüketici fiyatları arasındaki büyük farklara işaret etti.

Ürünlerin üretici fiyatı ile market fiyatı arasındaki makasın sürdürülemez bir düzeyde açıldığına işaret eden Bayraktar üretici ve tüketici fiyatları arasında yaş sebze ve meyvede yüzde 449, kurutulmuş ürünlerde yüzde 188, baklagillerde yüzde 281, pirinçte yüzde 378 ve hayvansal ürünlerde yüzde 210 fark olduğunu açıkladı. Bayraktar ayrıca, gerekli tedbirlerin alınması halinde tüketicilerin bu ürünleri çok daha uygun fiyatlardan tüketebileceğini kaydetti.

Bayraktar ayrıca, piyasaya müdahale edilmemesi halinde, ramazan ayında istifçilik sebebiyle ürün fiyatlarında suni artışlar yaşanacağını kaydetti. Bayraktar, "rekoltesi düşük olan başta kırmızı mercimek olmak üzere nohut, kuru fasulye gibi baklagiller yanında ayrıca pirinçte, bu ürünleri stoklayarak Ramazan ayında piyasaya sürmek isteyen spekülatörlere fırsat verilmemelidir. Aksi takdirde bu ürünlerde fiyatlar patlar" dedi.