Putin: Dış yardıma ihtiyaç yok

Rusya Başbakanı Putin, Rus finans sisteminin dış yardıma ihtiyacı olmadığını söylerken, diğer yandan Rusya'nın yabancı yatırımları çekmek istediğini ve Rus şirketlerinin de yabancı pazarlara girişinin kolaylaştırılmasından yana olduğunu vurguladı.

soL (HABER MERKEZİ) Rusya Başbakanı Vladimir Putin Rusya ekonomisi ile ilgili açıklamalarda bulunarak, Rus finans sisteminin dış yardıma ihtiyacı olmadığını söyledi. Putin Rus ekonomisinin dünyanın 7. büyük ekonomisi olduğunu vurguladı ve borsada yaşanan kriz ile ilgili hükümetin gerekli önlemleri aldığını hatırlattı.

Moskova borsası ABD'deki mali krizin ardından en çok değer kaybı yaşanan borsaların başında gelirken, bir süre işlemleri durdurmak zorunda kalmıştı. Dün yeniden işlemlere başlayan Moskova borsasında Putin'in yatırımcılara güven vermeye çalıştığı görülüyor.

Putin, Uluslararası Soçi Yatırım Forumu'nda yaptığı konuşmada, Borsada çalışan kişiler için gelir vergisinin iptal edilmesi yönünde ilke kararı alındığını hatırlatırken, Rusya'nın yabancı yatırımları çekmek istediğini ve Rus şirketlerinin de yabancı pazarlara girişinin kolaylaştırılmasından yana olduğunu vurguladı.

Genel olarak borsada yatırımcılar için güvenli bir zemin bulunduğuna işaret eden Putin, Rus ekonomisinin borsada yaşanan krizi çok kısa sürede atlatıp eski gücüne döneceğine inandığını söyledi.

Rusya'daki bir çok enerji şirketine ait hisselerin büyük bölümünün yabancı yatırımcılara ait olduğunu belirten Putin, Rus şirketlerine yabancı pazarlarda benzer pozisyonda bulunabilmesi için izin verilmesi gerektiğini söyledi.

Geçtiğimiz hafta özellikle enerji şirketlerinin hisse senetlerinin değerlerinde düşüşler yaşanmış, borsadaki hareketliliğin yabancı çıkışından değil de daha çok likidite yaratmak için satış yapan yerli yatırımcılardan kaynaklandığı ifade edilmişti. Rus hükümeti borsadaki gelişmelerin ardından piyasalara 20 milyar dolar nakit aktarmak durumunda kalmıştı.