Putin: Bir tek dolara bağlı olmak yanlış

Rusya, Fransa ve Almanya başbakanları yaptıkları açıklamalar ile krizi değerlendirdiler. Putin, dolara bağımlılığın yanlış olduğunu savunurken, krize karşı işbirliği şart açıklamasında bulundu . Fransa ve Almanya ise mali politikalarda daha fazla şeffaflık isterken, Merkel ABD yönetimini eleştirdi.

soL (HABER MERKEZİ) Avrupa ülkeleri krizi ve ABD'nin kurtarma planını değerlendirirken, ABD yönetiminin ekonomi politikalarına yönelik eleştiriler öne çıkıyor.

Rusya Başbakanı Vladimir Putin ise yaptığı açıklamada dolara ve ABD Hazinesine bağımlılığı eleştirdi. Putin uluslararası mali sisteminin mimarının değişmesi gerektiğini savundu. Riskleri dağıtmak gerekiyor diyen Putin, tüm dünya ekonomisinin sadece tek bir para birimine ve para basma makinesine bağlı olamayacağını söyledi.

Rusya ile Fransa arasında Soçi'de gerçekleşen ikili görüşmelerin ardından yapılan basın açıklamasında Putin mali krize karşı işbirliği çağrısında bulundu. "Sakin bir şekilde acele etmeden, özenle Avrupa ve Amerika'daki meslektaşlarmızla birlikte çalışmalıyız" diyen Putin, sorunun bir meydan okuma şeklinde değil de yardımseverlikle ele alınması gerektiğini vurguladı.

Putin açıklamasında, dünya ekonomisi ile finans sisteminin kalkınması için en uygun kabul edilebilir yolu bulmamız gerekiyor ifadelerini kullandı.

Ayakta kaldık demek için erken
Fransa Başbakanı Francois Fillon ise basın açıklaması sırasında dünyadaki mali kirze yönelik bazı önlemler için girişimlerde bulunacaklarını açıkladı. Mali krizden Fransa veya Avrupa'nın etkilenmeden çıktığını söylemenin henüz erken olduğunu söyleyen Fillon, işbirliğinin şart olduğuna işaret etti. Başbakan Fillon Fransa ve Avrupa ayakta kaldı demek henüz erken ifadelerini kullanırken, diğer ülkelerin mali otoriteleri arasında şeffaflık ve kontrolün güçlendirilmesi başlıklarında işbirliğinin gerekli olduğunu düşündüğünü belirtti.

Fillon, birkaç hafta boyunca bu doğrultuda çalışacaklarını da vurguladı.

Merkel ABD'yi eleştirdi
Diğer yandan, bir başka toplantıda konuşan Almanya Başbakanı Angela Merkel ise ABD'de patlak veren mali krizden Amerikan yönetimini sorumlu tuttu. Merkel, Avusturya'nın Linz kentinde düzenlenen bir ekonomi kongresinde krize ilişkin açıklamalarda bulundu. Amerikalıların, bankaların kredi hizmetlerine ilişkin uluslararası yükümlülükleri yerine getirmekten kaçındığını ifade eden Merkel, finans piyasaları üzerinde sıkı denetim mekanizmalarının ve şeffaflığın oluşturulması gerektiğini ifade etti.