Planla ilgili başka seçenek yok

ABD'de kurtarma planına ilişkin anlaşmazlık onuncu gününe girerken, taraflar aslında başka seçeneklerinin olmadığının farkındalar. Gelişmeler seçimler öncesinde sadece kimse tek sayılı zar atmak istemiyor yorumları yapılıyor.

soL (HABER MERKEZİ) ABD Başkanı George Bush, kurtarma planı ile ilgili ortaya çıkan anlaşmazlığı "öneri büyük çünkü sorun büyük" şeklinde yorumlarken, anlaşmazlığın er ya da geç giderileceğini başka bir seçenek olmadığını vurguladı. Bush, sorunun çözümü yolunda "somut ve etkili bir şey yapılması gerektiği konusunda hiç bir görüş ayrılığı yok" dedi.

Kurtarma planı ile ilgili görüşmeler onuncu gününe girerken, Merkez Bankaları piyasaları rahatlatmaya çalışıyor. ABD, İngiltere, İsveç ve Avrupa Merkez Bankaları dün de piyasaya nakit para pompaladılar. Bankalar piyasalara 74 milyar dolar nakit pompalamayı kararlaştırdılar.

Ortaya çıkan tabloda anlaşmazlığın, planın belli detaylarında ortaya çıktığı görülüyor. Kimsenin seçimler öncesinde "büyük bunalımın" sorumluluğunu üstlenmek istemediği yorumları yapılıyor. Sorun paketin ayrıntılarında ya da yeterli ayrıntısı olmamasında ortaya çıkıyor. Plan, kişi başına 2 bin dolara mal olması nedeni ile vergi mükellefleri ve seçimler öncesinde senatörleri tarafından eleştiriliyor.

Her iki parti de kaynağın nasıl harcanacağına ilişkin bir tür denetim mekanizması istiyor. 700 milyarın bir kerede verilmesi yerine, 250 milyar gibi daha küçük dilimlerle kaynak oluşturulması tartışılıyor. Bir grup Cumhuriyetçi de hükümetin bazı batık krediler için güvence vermekle yetinmesini öngören alternatif bir plan sundu. Bu plana da Başkan Bush'un sıcak bakmadığı belirtiliyor.

Kabul edilmek zorunda
ABD'de Temsilciler Meclisi'nin Demokrat Partili Başkanı Nancy Pelosi, 700 milyar dolarlık kurtarma planının ''kabul edilmek zorunda olduğunu'', ancak nihai anlaşmanın plana karşı çıkan Cumhuriyetçilere bağlı olduğunu söyledi. Pelosi, ABC televizyonunda yayımlanan ''Good Morning America'' programında yaptığı açıklamada, ''Plan kabul edilecek, çünkü olmak zorunda. Gelecek 24 saat içinde bir anlaşmaya varacağımızı umuyorum'' dedi.

Kurtarma planına karşı çıkan Cumhuriyetçi Senatör Richard Shelby ise plana partisi onay vermeden önce değiştirilmesi gerektiğini bildirdi. CBS televizyonuna konuşan Shelby, kurtarma planının hafta sonuna kadar kabul edilip edilmeyeceği sorusuna, ''olabilir, ancak planda bazı yapısal değişiklikler yapmamız gerektiğini düşünüyorum'' yanıtını verdi.

Yaklaşık 200 ekonomistten, Hazine Bakanı Henry Paulson'ın hazırladığı planın ''yanlış olduğu ve işlemeyeceğini'' ifade eden bir mektup aldığını belirten Shelby, ''bu planın sorunu çözmeyeceğini söylüyorum. Bir trilyon dolara yakın para harcayacağız, biz bu parayı borçlanacağız. Daha iyisini yapabileceğimizi söylüyorum'' diye konuştu.

Cumhuriyetçiler kendi aralarında anlaşmalı

Temsilciler Meclisi Bankacılık Komitesinin Demokrat Partili Başkanı Barney Frank ise planın kabulünün Cumhuriyetçilerin kendi aralarında anlaşmalarına bağlı olduğunu belirtti.

Frank, ''anlaşma, Temsilciler Meclisindeki Cumhuriyetçilerin başkana muhalefeti bırakmasına ve planda değişiklik için işbirliği göstermelerine bağlı'' dedi.

Bir Başka Cumhuriyetçi, John Boehner ise aslında kimsenin bu anlaşmaya onay vermek istemediğini ancak bir şey yapılmaz ise, ekonominin, istihdamın ve emeklilerin sigortalarını tehlikeye gireceğini ileri sürdü.

Kongre'nin seçim öncesinde yasama dönemini kapatıp tatile gireceğinden dolayı paketin tatil öncesinde geçmesi bekleniyordu. Ancak, Senato çoğunluk lideri Harry Reid, oturumları paket üzerinde bir anlaşmaya varana dek sürdüreceklerini söyledi.

Görüşmelerin hafa sonu boyunca sürmesi ve Asya borsaları açılmadan bir anlaşmaya varılması hedefleniyor.