Petrol fiyatları rekor kırdı

OPEC'in, "üç ay içinde 170 doları görebilir" dediği petrol varil fiyatı, dün 142 dolara ulaşarak rekor kırdı.

soL (DIŞ HABERLER) Ham petrol varil fiyatı dün 142 dolara ulaşarak tarihinin en yüksek fiyat seviyesine ulaştı.Petrol fiyatındaki yükseliş, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) Başkanı Şekip Halil'in önceki gün yaptığı açıklama ve Amerikan finans piyasalarında yaşanan düşüşlerin ardından geldi.

OPEC Başkanı Halil, petrol fiyatlarında kısa vadede yükseliş beklediklerini ve petrol varil fiyatının önümüzdeki iki-üç aylık dönemde 150 ila 170 dolar arasında seyredeceğini açıklamıştı. ABD finans piyasalarında dün yaşanan ortalama yüzde 3'lük keskin düşüşün de petrol fiyatlarındaki artışa etkide bulunduğu belirtiliyor. Libya'dan dün gelen "Üretimi kısabiliriz" açıklamasının da yükselişte etkili olduğu belirtiliyor.

Petrol fiyatlarında Ocak ayından bu yana gözlenen kararlı yükselişi değerlendiren ekonomistler, sürecin temel belirleyeni olarak mal ve emtia borsalarına yönelik sermaye ilgisine dikkat çekiyor.
ABD'de patlak veren tutsat kredileri krizinin ardından, özellikle Ocak'tan bu yana dünya sermaye piyasalarında düşüşler görülüyor. Paralarını bu piyasalarda tutan sermayedarların, düşüşle birlikte bu piyasaları terk ederek emtia piyasalarına yöneldikleri gözleniyor. Bu yöneliş, bir yandan finans piyasalarında düşüşleri hızlandırırken, diğer yandan da emtia piyasalarındaki varlık fiyatlarını yükseltiyor.

Petrol, çeşitli madenler ve tarım ürünlerinin dahil olduğu emtia piyasalarına yönelik bu ilgi, enerji ve gıda fiyatlarında yükselişlere neden olarak yüz binlerce insanın açlık ve ısınma sorunuyla yüz yüze kalmasına neden oluyor.