Özelleştirmeye yeni kılıf

AKP özelleştirme sürecine hız verme kararlılığını ortaya koyarken, özelleştirmeden elde edilen gelirin bu yıl sonunda 50 milyar dolara ulaşması beklenen cari işlemler açığının finansmanı için kullanılacağı iddia ediliyor.

soL (HABER MERKEZİ) AKP, kapatılma davasına ilişkin kararının açıklanmasının ardından, özelleştirmeye hız verme kararlılığını yeniden öne çıkardı. Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci tarafından geçtiğimiz günlerde açıklanan gelecek 6 ayın özelleştirme listesinde, Şeker Fabrikaları, Milli Piyango İdaresi (MPİ), köprüler ve otoyollar, termik santraller ve Ankara Doğal Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş. (ADÜAŞ) bulunuyor.

Listenin açıklanmasının ardından, 1980'li yıllarda kamu açıklarının kapatılması için gerekliği olduğu savunulan özelleştirmenin bu kez cari açıklarının finansmanı için kullanılacağına dair açıklamaların öne çıkarıldığı görülüyor.

Bu yıl sonunda cari işlemler açığının 50 milyar dolara ulaşması beklenirken, 2008 yılının başından itibaren elde edilen özelleştirme gelirlerinin 5,8 milyar dolara ulaştığı, ihalesi tamamlanmış, henüz devir işlemi yapılmamış özelleştirme işlemlerinden de 4,1 milyar dolar gelir elde edilmesinin beklendiği duyuruldu. Gerçek değerinin altında satılan ya da devri gerçekleştirilen birçok işletmenin özelleştirme tahsilinin ise gerçekleşmediği görülüyor.

Yılbaşından bu yana yapılan satış ve devir işlemlerinde blok satış yöntemiyle gerçekleştirilen Petkim Petrokimya Holding A.Ş'nin özelleştirme işleminden, 2 milyar 40 milyon dolar elde edildiği bildiriliyor. Buna ek olarak, tesis ve varlık satış veya devrinden toplam 1 milyar 740 milyon dolar gelir elde edilirken, bu grupta yer alan Tekel ve Sigara Sanayii İşletmeleri ve Ticareti A.Ş'nin özelleştirme işleminden 1 milyar 720 milyon dolar gelir sağlandı. Türk Telekomünikasyon'un halka arzından ise 1 milyar 928 milyon dolar, söz konusu dönemde bedelli devir işlemlerinden de 85,2 milyon dolar gelir elde edildi. Böylece yılbaşından bugüne kadar, satış/devir işlemi tamamlanan uygulamaların toplam bedeli, 5 milyar 793 milyon 551 bin 738 dolar oldu.

İhalesi tamamlanmış onay ve sözleşme imza aşamasındaki kuruluşlar arasında TCDD'ye ait İzmir Limanı, Derince Limanı, Bandırma Limanı, Samsun Limanı, Sakarya, Başkent Elektrik Dağıtım A.Ş bulunuyor.