Otomotiv işsizler ordusunu artırıyor

Dünyanın başlıca otomotiv üreticileri fabrikalarını belli sürelerle kapatacaklarını ve birçok işçinin işine son verileceği duyurusunda bulunuyor. Fransız Renault ve Japon devleri üretimi yavaşlatacaklarını açıkladılar. İşine son verilenlerin sayısı yüzbinleri geçiyor.

soL(HABER MERKEZİ) Dünyanın başlıca otomotiv üreticileri fabrikalarını belli sürelerle kapatacaklarını ve birçok işçinin işine son verileceği duyurusunda bulunuyor.

Renault, 900'ü Fransa'da olmak üzere Avrupa'daki fabrikalarından 2 bin işçiyi çıkartmayı planlıyor.
Grup, daha önce yaptığı açıklamada, Fransa'daki fabrikalardan 4 bin çalışanının gönüllü olarak erken emekli olması için teşvikte bulunacağını bildirmişti. Renault'un, Fransa'da 63 bin olmak üzere dünyanın dört bir yanındaki fabrikalarında yaklaşık 130 bin civarında işçi çalışıyor.

Japon otomotiv devleri de durgunluktan etkilenenler arasında. Toyota, Honda ve Nissan, otomotiv talebinin düşmesi üzerine global üretimlerinde kesintiye gitti.

Toyota, ağustos ayında global üretimi yüzde 17 oranında azaltırken, Honda'nın üretimi yüzde 4,8, Nissan'ın üretimi de yüzde 5,5 oranında düştü. Toyota, dünyadaki toplam üretimini 12 yıldan bu yana ilk kez bu kadar yüksek bir oranda düşürdü. Model bazında en büyük düşüş ise SUV modeli Pilot ile minivan modeli Odyssey'de gerçekleşti.

Japon devlerinin üretimi düşürmesi hisse senetleri üzerinde de etkili oldu. Tokyo Borsası'nda Toyota hisseleri yüzde 2,5, Honda hisseleri yüzde 4,4, Nissan hisseleri de yüzde 4,9 değer yitirdi.

J.D. Power &amp Associates'in tahminlerine göre ABD'de yeni otomobil satışları 14,2 milyon ile son 15 yılın en düşük seviyesine gerileyebilir. Araç talebindeki gerilemeyi değerlendiren analistler, finansal piyasalardaki kriz, yüksek petrol fiyatları ve sıkılaşan kredi koşullarının pazarı olumsuz etkilediğini düşünüyor.