Operasyon borsayı vurdu

Ülkenin gündemine dün bomba gibi düşen ve içerisinde bakan oğullarının, işadamlarının ve bankacıların olduğu yolsuzluk ve rüşvet operasyonu borsayı da vurdu. BIST 100 endeksi Haziran Direnişi’nden bu yana ilk kez 70,000 puanın altına düştü.

İstanbul ve Ankara'da aralarında 3 bakanın oğlu, iş adamları ve üst düzey bürokratların gözaltına alındığı rüşvet ve yolsuzluk operasyonu piyasaları bugün de sarsmaya devam ediyor.

Kamu bankaları ve emlak sektöründeki şirket hisselerine gelen satış baskısı sonrası dün operasyonun etkisiyle yüzde 5,2 kayıp yaşayarak 70 bin 946 puandan kapatan borsada şirketlerin piyasa değerinden de 26 milyar lira erimişti.

Operasyonun borsaya bir günlük maliyeti ise 29 milyar lira oldu. Borsanın piyasa değeri 528 milyar liraya geriledi.

Düşüş bugün de hızlı bir şekilde devam ediyor. Borsa İstanbul'da işlem gören hisse senetleri önceki kapanışa göre ortalama yüzde 2,58 oranında değer kaybederken düşüş şu dakikalarda hızlandı ve BİST 100 düne göre yüzde 3,64 düşerek 68 bin 407 puana geriledi.

Operasyonun hisseler üzerinde yarattığı baskıyla BIST 100 endeksinde satışlar yüzde 2'ye yaklaştı, BIST 100 endeksi ilk seansı yüzde 1,97 oranında düşüşle 69,549 puandan tamamladı.

İçeride operasyon, dışarıda FED
Kamu ihalelerine fesat karıştırıldığı ve rüşvet verildiği iddiaları kapsamında İstanbul ve Ankara’da bazı işadamlarının yanı sıra siyasilerin yakınlarının da gözaltına alındığı operasyon ülke içinde piyasa üzerinde baskı yaratırken dışarıda ise gözlerin FED kararlarına çevrildiği gün dolar/TL kuru 2,05 seviyesini test etti. Sepet kur ise 2,43 seviyesine yükseldi.

Dolar endeksi yüzde 0,01 düşüşle 80,04'de, euro/dolar paritesi yüzde 0,02 düşüşle 1,3753 seviyesinde işlem görüyor.
Faiz tarafında da tansiyonun artığı görülüyor. Gösterge tahvilin faizi ise 12 baz puan yükselişle 9,22 seviyesine yükselmiş durumda.

Halkbank ve Emlak GYO hisselerinde sert düştü
Halkbank hisseleri Genel Müdür Süleyman Arslan'ın gözaltına alındığı haberlerinin ardından büyük kayıp yaşadı. Halkbank hisselerinin kaybı yüzde 10'i gördü.

Operasyonun, Ağaoğlu ile iş yapan Emlak Konut GYO’ya da sıçrayacağı endişeleri, Emlak GYO hisselerini yüzde 11 düşürdü. Emlak GYO hisseleri ise yüzde 12,45 düşüşle 2,32 liraya düştü.

Koza Grubu hisselerinde de sert satışlar gözlenirken, İpek Doğal enerji hisseleri yüzde 10 değer kaybetti.

Taraf’ın hisseleri yükselişte
Diğer taraftan polisin gerçekleştirdiği hemen her operasyon sırasında borsadaki hisseleri uçuşa geçen Taraf Gazetesi’nde de ilginç fiyat hareketleri yaşandı. İlk seansta yüzde 8 ile en çok yükselen hisse olan Taraf Gazetesi, gün içerisinde yüzde 14 yükselerek 8,36 TL’ye kadar çıktı. İkinci seansın ikinci yarısında düşüşe geçen hisse, 7,54 liraya indi.