Onlar fonladı AKP büyüttü

“İslami usullere uygun” bankacılığın kalesi olan katılım bankacılığı, ilk 9 ayda kârlarını arttırdı. Kâr artışında “doğru ata oynamak” öne çıktı.

Katılım bankaları, 2009 yılının ilk 9 ayında kârlarını yüzde 18 arttırdı. İslamcı kuruluşlardan oluşan katılım bankacılığının bu “başarısı” Yeni Şafak’ı sevindirdi.

Babacan’a sözde cevap
Yeni Şafak, katılım bankacılığının kendi standartlarında yüksek sayılabilecek bu kâr artışını, bankalara “parayı savurmayın” uyarısında bulunan Bakan Ali Babacan’a bir yanıtmışçasına haberleştirdi.

İslamcı fonların reel sektörün yanında olduğu mesajını veren Yeni Şafak, Babacan’ın sözlerine atfen “Parayı savurarak da kâr edilebiliyormuş!” başlığını kullandı.

Onlar fonluyor, AKP büyütüyor
Öte yandan, Yeni Şafak’ın savunuculuğunu yaptığı katılım bankalarıyla Bakan Babacan arasında herhangi bir karşıtlık olmak bir yana, etkileyici bir uyum göze çarpıyor.

Albaraka Türk, Bank Asya, Family Finans (eski Faysal Finans), Kuveyt Türk ve Türkiye Finans’tan oluşan katılım bankaları, İslamcı kesimlerden topladıkları fonlarla İslamcı müteşebbisleri fonluyorlar. Fonlanan kesimler ise, ezici çoğunlukla AKP döneminde yükselen küçük ve orta ölçekli işletmelerden oluşuyor.

Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) verilerine göre katılım bankalarının 2009 yılı 9 aylık döneminde topladığı fonlar, bir önceki döneme göre yüzde 30 artışla 24,9 milyar TL’ye yükseldi.
(soL - Ekonomi)