MÜSİAD'dan Doğu raporu

MÜSİAD tarafından açıklanan "Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerine Yönelik Sosyoekonomik Kalkınma" raporu, AKP sermayesinin bölgedeki etkisini artırmaya yönelik önerilerle dolu.

soL (HABER MERKEZİ) Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneğince (MÜSİAD) tarafından hazırlanan "Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerine Yönelik Sosyoekonomik Kalkınma" raporu dün düzenlenen bir basın toplantısıyla kamuoyuna duyuruldu.

38 öneri sunan raporda, bölgedeki sorunların çözümü için muhtelif devlet teşviklerinin yanı sıra daha fazla piyasalaşma ve sınırötesi entegrasyon öneriliyor. Bir bütün olarak ele alındığında rapor, AKP sermayesinin bölgede daha fazla inisiyatif almayı talep ettiğini gösteriyor.

"Özel sektöre alan açılmalı"
MÜSİAD raporunda, bilindik teşvik talepleri dışında, bölgenin bir bütün olarak daha fazla piyasalaştırılması vurgusu öne çıkıyor.

Bu başlıkta yapılan öneriler içerisinde en çarpıcı olanı kuşkusuz "GAP'ın özel sektöre açılması" talebi. Raporda GAP'ın tamamlanmasında özel şirketlere uzun vadeli yap-işlet devret modelleri çerçevesinde yeni roller verilmesi talep ediliyor.

Raporda ayrıca bölgede madencilik yatırımları için devletin önayak olması isteniyor. Bölgenin yeraltı ve yerüstü zenginliklerinin envanterinin çıkartılması gerektiği belirtilen raporda, sonrasında bu zenginliklerin özel sektöre devredilmesi talep ediliyor. Bu sırada yabancı sermaye vurgusu da unutulmamış: "bölgedeki madencilik sektörünün ayağa kalkması için yatırımcılara cazip öneriler götürülmeli" şeklinde ifade edilen öneri, "özellikle yabancı sermayeyi bölgeye çekmek için çeşitli projeler uygulamaya alınmalıdır" sözleriyle son buluyor.

Suriye ve Kuzey Irak ile bölgesel entegrasyon
Raporda ısrarla vurgulanan bir diğer konu da bölgenin sınırötesi ticaret bağlarının geliştirilmesi. Önerilerden biri doğrudan doğruya "sınır ticareti geliştirilmeli" başlığını taşırken, serbest ticaret bölgelerinin güçlendirilmesi ve sınır ticaret bölgelerinin kurulması başka öneriler olarak raporda yer alıyor. Ayrıca, bölgeden ihracat yapacak olanlara navlun teşviği verilmesi, komşu ülkelerle daha fazla ortak fuar açılması ve Irak ile Suriye'ye yeni sınır kapıları açılması öneriliyor.

Geçtiğimiz haftalarda yapılan bir araştırma, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin ihracatının yüzde 66'sının işgal altındaki Irak'a yapılıyor olduğunu ortaya çıkartmıştı. MÜSİAD'ın raporu, bu ihracatın daha da büyütülerek, Türkiye'nin güneydoğusunun başta Kuzey Irak olmak üzere Ortadoğu ülkelerine daha fazla entegre edilmesini öneriyor.