Moody's uyardı: 'Protestoların devam etmesi yabancı yatırımları olumsuz etkileyebilir'

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, protestoların yoğunlaşması hâlinde, Türkiye'nin portföy yatırımcıları için cazibesinin azalabileceğini ve doğrudan yabancı yatırımları olumsuz etkileyebileceğini ifade etti.

Türkiye'de devam eden hükümet karşıtı protesto gösterilerinin yol açtığı politik rahatsızlığa dikkat çeken uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu arasına Moody's de katıldı.

Moody's yayınladığı haftalık kredi görünüm raporunda, Türkiye'de politik rahatsızlık ne kadar yoğunlaşır, ne kadar uzun sürer ise turizm gelirleri ve portföy yatırımı girişlerini azaltarak ödemeler dengesi riskleri konusunda kuşkuları bir o kadar artıracağını vurguladı.

“Doğrudan yabancı sermaye girişlerini olumsuz etkileyebilir”
Bir diğer uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu olan Fitch’den sonra uyarıda bulunan Moody's devam eden protestoların doğrudan yabancı sermaye girişlerini olumsuz etkileyebileceğinin altını çizdi. Bununla birlikte Moody's, cari politik riskler ve ödemeler dengesi risklerinin Türkiye için vermiş olduğu kredi notu ve belirlediği görünümün kapsamı içinde olduğunu vurguladı.

Protesto gösterilerinin Türkiye'nin iç politik risklerini bir kez daha yatırımcılara hatırlattığını belirten Moody's, bu protestoların yoğunlaşması halinde Türkiye'nin, portföy yatırımcıları için cazibesinin azalabileceğini belirtti.

Öte yandan protestoların Türkiye için ilginç bir zamana denk geldiğini belirten Moody's, ABD'nin niceliksel gevşeme adımlarını geri çekmeye başlayacağı ve bunun da gelişmekte olan piyasalardan ABD'ye yönelik fon akışına neden olabileceği bir ortamda protestoların başladığını vurguladı.