Mısırın koçanı kaldı

İki yıldır mısırda alım fiyatı açıklamayan TMO kilo başına 47 kuruştan alım yapacağını açıkladı. Beklentileri karşılamayan alım fiyatı ile bir ton mısır sadece 470 YTL.

soL (HABER MERKEZİ) 2006 ve 2007 yıllarında mısırda alım fiyatı açıklamayan Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) bu yıl kilo başına 43 kuruş müdahale fiyatı uygulayacağı açıklandı. Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker tarafından yapılan açıklamada ayrıca mısırda kilo başına 4 kuruş prim ödemesi uygulanacağı belirtildi.

Seçim fiyatı ve emniyet tabanı
İki yıldır mısırda müdahale fiyatı açıklanmamasının ardından bu yıl farklı yönde karar alınmış olması akla yerel seçimleri getiriyor. Belli bölgeleri ilgilendiren alım fiyatı kararlarının etkileri yerel seçimlerde genel seçimlere göre çok daha fazla hissediliyor. Ayrıca, iki yıldır fiyat açıklanmıyor olduğundan dolayı, düşük bir fiyat açıklamasının bile seçmenin gözünde olumlu etki yaratacağı düşünülüyor.

Diğer yandan, uzun süredir sürekli bir yükselme eğilimi içerisinde olan petrol fiyatlarının ilk defa son bir ay içerisinde düşme eğilimine girmiş olmasının mısır fiyatlarını etkilemesi bekleniyor. Biyodizel üretiminde en çok kullanılan hammadde olan mısırın fiyatı son yıllar içerisinde petrol fiyatına önceden olduğundan çok daha bağımlı hale gelmiş durumda ve petrol fiyatlarının düşme eğilimine girmesi mısır fiyatlarının da benzer bir seyir izleyebileceği anlamına geliyor.

Sektörden tepkiler
Mısır üreticilerinin alım fiyatına verdiği tepkiler arasında bu yönde vurgulara rastlanıyor. Adana Tahıl Üreticileri Birliği Başkanı Nur Özkan, "mısırın idamdan döndüğünü" söyleyerek, "bu rakam çiftçiye kazandırmaz, ama fiyatların aşırı düşmesini önler" dedi.

Öte yandan Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Hepokur, mısırın zaten şu anda 50-52,5 YKr'den satılıyor olduğunu ve açıklanan fiyatın beklentilerin çok altında olduğunu ifade etti. Elektrik, gübre ve mazotta yaşanan fiyat artışlarının ardından mısırda en az 60 kuruş fiyat verilmesi gerektiğini belirten Hepokur, ayrıca 4 kuruşluk primin fiyata dahil edilmemesi gerektiğini çünkü primlerin asla zamanında dağıtılmadığını vurguladı.