MB'nın tarihi müdahalesi Financial Times'in gündeminde

İngiliz Financial Times gazetesi T.C. Merkez Bankası'nın dün yaptığı milyon dolarlık müdahaleyi gündemine taşıdı. Gazete yaşanan gelişmelerden AKP hükümetinin “faiz lobisi”ni ve “Yahudi diasporası”nı sorumlu tutmasının Merkez Bankası’nı zor durumda bıraktığını belirtti.

İngiliz Financial Times gazetesi Merkez Bankası'nın dün gerçekleştirdiği 2 milyar 250 milyon dolarlık tarihi müdahaleyi haber yaptı.

Financial Times Başbakan Erdoğan’ın Gezi protestolarından “faiz lobisini" sorumlu tutmasının Merkez Bankası'nı rezerv kullanmaya yönelttiğini yazdı. Haberde Merkez Bankası'nın faiz oranlarını yükseltmekten çekindiğini, bu nedenle TL'ye destek olmak için 2 milyar 250 milyon dolar rezerv kullandığı ifade edildi.

Türkiye'nin cari açığının kısa dönem sermaye akımları ile finanse edildiğine dikkat çeken Financial Times, bu sebeple ABD'nin parasal teşviki azaltmasının Türkiye’yi doğrudan etkilediği yorumunda bulundu.

Başbakan Erdoğan’ın Gezi eylemlerinden faiz lobisini sorumlu tuttuğunu anımsatan gazete, Beşir Atalay'ın protestoların "Yahudi lobisi" ve uluslararası medya ile bağlantılı olduğu açıklamasına da yer verdi.

Financial Times, Merkez Bankası'nın bağımsız olmasına rağmen İslamcı kökenli Erdoğan’ın 2011'den bu yana sıfır faiz hedefi koyduğunu kaydetti.

“Merkez Bankası zor durumda olmalı”
24 Mayıs'tan bu yana TL'nin dolar karşısında yüzde 5 değer kaybettiğini vurgulayan Financial Times, Global Source Partners danışmanlık firmasından Murat Üçer'in görüşlerine de yer verdi. Üçer gazeteye yaptığı açıklamada şunları dile getirdi:

“60 milyar dolarlık bir cari açığın yüzde 6'lık faiz oranlarıyla idare edilip edilemeyeceği sorusuyla karşı karşıyalar. Siyasi gerilimin arttığı ve faiz lobisi savının dolaştığı bir ortamda Merkez Bankası zor bir durumda olmalı."

UBS Bankası'ndan Reinhard Cluse ise "Yüksek cari açığı olan ülkelerin faiz oranlarını da yüksek tutması gerekiyor. Yoksa açık büyür" dedi.

İç büyümenin yavaşlamasından ve yabancı sermayenin çekilmesinden endişe ediliyor
Haberde Merkez Bankası'nın faize yaklaşımı şöyle özetlendi.

"Türkiye'yi Haziran'da etkisi altına alan protestolardan çok önce Merkez Bankası'nın faiz oranlarını değiştirmeyeceği ortadaydı. Zira banka sıklıkla para politikasını faiz oranlarını değiştirerek değil, daha düşük oranlara verilen borcu değiştirerek sıkılaştırıyor. Merkez Bankası bu tür alışılmışın dışında adımların faiz artışıyla gelen sorunlara yol açmayacağına inanıyor. Korkulan sorunların arasında iç büyümenin yavaşlaması veya çok fazla yabancı sermayenin çekilmesi de bulunmakta. Ancak bazı uzmanlar bu yaklaşımın yerinde olup olmadığını sorguluyor."

(soL - Ekonomi)