Lehman’a kurtarıcı çıkmadı

ABD'nin dördüncü büyük yatırım bankası, Lehman Brothers'a kurtarıcı bulunamadı, banka iflas bayrağını çekti. ABD borsaları güne düşüşle başladı. Greenspan'a göre ekonomideki gelişmeler, 50 yılda hatta 100 yılda bir yaşanacak türden.

soL (HABER MERKEZİ) ABD'nin dördüncü büyük yatırım bankası Lehman Brothers'ı kurtarmak için toplanan Amerika Merkez Bankası (FED) yetkilileri ve bazı finans kuruluşlarının üst düzey yöneticilerinden bir sonuç çıkmadı.

Bankanın nakit krizini aşması için İngiliz Barclays veya Bank of America'nın şirketi alması düşünülüyordu. Ancak her iki banka da teklifleri geri çekti. FED Lehman Brothers'ı kurtaramayacağını açıklarken, bankanın iflası onaylanmış oldu.

Lehman Brothers iflas koruması başvurusunda bulunurken, belli varlıklarının koruma altına alınarak diğerlerini tasviye sürecine gireceği kesinleşti. FED Lehman'ın bazı varlıklarını bono karşılığı kabul edecek ama bankayı Bear and Stearns ya da Freddie ve Fannie Mac'deki gibi kurtarmayacak.

Bankanın, alacakların derhal talep edilmesini önlemek üzere iflasa karşı koruma talebinde bulunurken, konkordato başvurusu yaptı. Bankanın New York'taki merkezinin polis kordonuna alındığı bildirilirken, ABD borsaları güne düşüşle başladı. Bankada yatırımları olan yatırımcıları korumak için Wall Street'te olağandışı bir uygulamaya gidilerek pazar günü de acil işlem seansı düzenlendi.

Lehman Brothers hisseleri, şubat ayından bu yana, yaklaşık yüzde 80 oranında geriledi. Lehman Brothers dünya genelinde 25 bin kişiye istihdam sağlıyor.

Diğer yandan, Lehman Brothers'ın olası alıcıları arasında adı geçen Bank of America Merrill Lynch'i satın alacağını duyurdu.

FED önlemleri gündemde
FED zor durumdaki mali kurumların acil krediye erişimlerini kolaylaştıracak yeni düzenlemeler yaptığı da bildiriliyor. Böylece, acil krediler için teminat olarak kullanılabilecek menkul kıymet tipleri genişletiliyor.

Uluslararası ticari bankalardan ve menkul kıymet kuruluşlarından oluşan bir konsorsiyum, mali kurumların kredi darboğazını aşmak için başvurabileceği 70 milyar dolarlık yeni bir kredi fonu oluşturdu.

Greenspan yorumu
FED'in eski başkanı Alan Greenspan ise gelişmeleri değerlendirdiği bit TV programında, ABD'nin halen yüzyılda bir yaşanabilecek finansal kriz içinde olduğunu söyledi. ABD ABC televizyonuna konuşan Greenspan, "Önce şunu anlayalım. Bu 50 yılda, hatta muhtemelen 100 yılda bir yaşanabilecek bir olay" ifadelerini kullandı.

ABD'nin bir ekonomik durgunluğa (resesyon) girmeden kurtulma ihtimalinin yüzde 50'nin altında olduğuna dikkati çeken Greenspan, krizin daha da devam etmesini beklediğini vurguladı.