Kuveyt Türk’e 'hortum' izni

BDDK, banka yöneticilerinin kendi şirketlerine kredi kullandırmasına izin verdi. İznin ardından ise Dicle Elektrik Dağıtım’ın özelleştirmesi ihalesi olduğu ortaya çıktı.

Banka yöneticilerinin kendi şirketlerine kredi kullandırmasına izin veren BDDK kararının perde arkası belli oldu

Taraf'ta yer alan habere göre, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK), Bankacılık Kanunu’nun yasaklamasına rağmen, banka yöneticilerinin yüzde 25’den fazla ortak oldukları şirketlere kredi verilmesine yeşil ışık yakmasının ardında Kuveyt Türk olduğu anlaşıldı.

BDDK’nın kararının temelinde, Dicle Enerji Yatırım’ın kazandığı 387 milyon dolarlık bir özelleştirme olduğu belirtiliyor. İhaleyi kazanan şirketin finansmanında yer alan Kuveyt Türk’ün yönetiminde yer alan bir isim Dicle Enerji Yatırım’a da ortak. Dicle Elektrik Dağıtım’ın özelleştirmesi için verilen kredi, eski BDDK ve Hazine yetkilileri ile bağımsız denetmenlerin ifade ettiğine göre mevzuatın ruhuna aykırı. Kanun, doğrudan ya da dolaylı ortaklık arasında fark gözetmemekte.

Uzmanlara göre BDDK’nın yaptığı yorum, bütün banka yöneticilerinin dolaylı pay sahibi oldukları şirketlere kredi kullandırmalarına imkân sağlayabilir.

BDDK, ağustos ayında verdiği bir görüş ile 2001 krizinden bu yana taviz vermediği bir alanda ilk defa geri adım atarken, banka yöneticilerinin kendi şirketlerine kredi kullandırabilmesinin önünü açmıştı.