Kuraklık Güneydoğu'da samanı vurdu

Yanlış tarım politikalarıyla doğanın insafına bırakılan tarım sektöründe kuraklık nedeniyle yaşanan sorunlar yalnızca buğday kıtlığı ile sınırlı değil. Saman üretiminde yaşanan daralma hayvancılık sektörünü tehdit ediyor.

soL (HABER MERKEZİ) Kendini en yoğun biçimde Güneydoğu Anadolu'da hissettiren kuraklık nedeniyle saman üretiminde önemli miktarda daralma yaşanıyor. Buğday ve mercimekte yaşanan ürün kayıpları, bu ürünlerin samanında da görüldü. Önceki yıl kilosu 4 kuruş olan patoz samanı bu yıl kilosu 30 kuruşa, kilosu 15 kuruş olan mercimek samanı ise 50 kuruşa satılıyor.

Bunun yanı sıra, bölgedeki yağış azlığı nedeniyle otlakların da yetersiz kalacağı belirtiliyor. Bütün bunlar, arpa üretiminde de yaşanan kıtlıkla birleştiğinde, hayvancılık sektörü için yem fiyatlarının ciddi biçimde yükseleceği görülüyor.

Yaşanan kıtlığın çoktan hayvan pazarlarını etkilemeye başladığı belirtiliyor. Diyarbakır Ziraat Odası Başkanı Bahri Erdem, mevcut yem fiyatlarıyla hayvan beslemenin imkansız olduğunu ve pek çok hayvan sahibinin elindeki hayvanları satmak için Diyarbakır hayvan pazarına akın ettiğini söyledi.