KEY ödemeleri için takvim

Ancak eski TEKEL Likör Fabrikası arazisinin satışı ile KEY ödemeleri takvimini belirleyebilen Emlak Konut toplam 8 milyon 400 bin kişiye 2,9 milyat YTLlik ödeme yapmaya hazırlanıyor.

soL(HABER MERKEZİ) İstanbul Mecidiyeköy'de bulunan eski TEKEL Likör Fabrikası arazisinin, TOKİ iştiraki olan Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş tarafından satılmasının gerekçesi KEY geri ödemeleri olarak gösterilirken, KEY geri ödemelerinin takvimi açıklandı. AKP hükümetinin bir seçim yatırımı olarak da değerlendirilen KEY ödemelerinin takvimi daha önce ertelenmiş, bunun için gerekli ekonomik koşullarının söz konusu olmadığı ileri sürülmüştü.

Likor fabrikası ile ilgili satışın ardından Emlak Konut Genel Müdürü Feyzullah Yetgin, bankanın çalışmalarını tamamladığını belirterek, 7 Temmuz ile 20 Temmuz arasında ödeme için müsait olacağını açıkladı. . Toplam 8 milyon 400 bin kişiye 2.9 milyar YTL'lik ödeme yapılacağı bildirildi. 1986-1995 arasında hesaplarına eksiksiz para yatırılan hak sahiplerine ödenecek en yüksek tutar 1.400 YTL olacak.

Emlak Konut, 30 Haziran'a kadar da ödemeye hak kazananların listesini Ziraat Bankası'na gönderecek. Hak sahipleri 7-20 Temmuz tarihleri arasında kendilerine en yakın Ziraat Bankası şubesine giderek, T.C. kimlik numaralarıyla KEY hesaplarında biriken parayı alabilecek. Hisse senedi almak isteyenlere ise banka tarafından dekont verileceği duyuruldu.

Geçtiğimiz aylarda KEY ödeme takviminin ertelenmesi üzerine kamu emekçileri basın açıklamaları ile bu gelişmeyi protesto etmişler, KEY bünyesinde biriken paranın hakları olduğunu vurgulamışlardı. Hükümetin yaptığı hesaplara göre, KEY bünyesinde 1987-1996 arasında biriken paralardan bir kişinin alacağı miktarın ortalama 373 YTL ile 514 YTL arasında değişeceği bildiriliyor. Kamu emekçileri, hesaplarda biriken paraların gerçek faiziyle birlikte ödenmediğinde yaklaşık 6 milyon hak sahibinin haksızlığa uğrayacağını belirterek, yasanın bu haliyle çıkmasını eleştirmişti.