Karpuz ekenler battı

Karpuz fiyatlarının beklenmedik ölçüde düşmesi nedeniyle ektiği karpuzu tarladan dahi kaldıramayan Adanalı çiftçiler, traktör ve tarlalarını satmaya başladı.

soL (HABER MERKEZİ) Adana'nın Ceyhan ilçesi Ziraat Odası Başkanı Yavuz Tezcan, bu yıl karpuz eken çiftçinin büyük ölçüde zarar ettiğini belirtti.

Tezcan, Rusya'ya ihracatın durması, doğal ortamda yetişen karpuzdan önce aşılı kabak karpuzların piyasaya girmesi nedeniyle ürününü satamayan çiftçilerin, borçlarını ödeyebilmek için traktör, tarla ve römorklarını satışa çıkardıklarını aktardı.

Ürün tarlada bırakılıyor
Sezon başında kilogramı 1 YTL'ye satılan ürünün tarla fiyatının kilo başına 5 kuruşa kadar gerilediğini belirten Tezcan, çiftçinin artık karpuzun toplanması için gerekli işçiliği dahi karşılayamaz duruma geldiğini söyledi. Tezcan, kimi üreticilerin tarlayı bozarak yer fıstığı veya mısır ektiğini, kimi üreticilerin de tarlalarındaki karpuzları çürümeye terk ettiklerini belirtti.

Alacaklılar kapıya dayandı
Alacaklıların kapıya dayanması sonucu ne yapacağını şaşıran üreticinin son çare olarak traktörünü, tarlasını ve römorkunu satışa çıkarmak durumunda kaldığını anlatan Tezcan, "ürünü tarlada kalan karpuz üreticisi ile alacaklıları birbirleriyle adeta köşe kapmaca oynuyor. Bir çok üretici alacaklılarına yakalanmamak için artık evlerinde yatamaz duruma geldi" dedi. Tezcan, yöredeki karpuz çiftçisinin bu yılki zararının yaklaşık 35-40 milyon YTL civarında olduğunu da sözlerine ekledi.