Karadeniz’in en büyük tersanesi için kolları sıvadılar

Karadeniz Bölgesi'nin en büyük tersanesi olma özelliğine sahip olacak olan Yeniçam Tersanesi'nin ihaleye çıkma sürecine hız veriliyor.

soL (HABER MERKEZİ) Tuzla tersanelerindeki iş güvencesinden yoksun çalışma koşulları ile sayıları her geçen gün artan işçi ölümleri tartışılmaya devam ederken, AKP hükümeti yeni tersanelerin inşa sürecine hız vermiş durumda. Karadeniz Bölgesi'nin en büyük tersanesi olma özelliğine sahip olacak olan Yeniçam Tersanesi de bunlardan biri.

Tuzla tersanelerine dair incelemeyi gerçekleştiren TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı ve AKP Trabzon Milletvekili Cevdet Erdöl ile Denizcilik Müsteşarlığı Gemi İnşa ve Tersaneler Genel Müdürü Yaşar Duran Aytaş Trabzon Bölge Müdürlüğü'nde düzenledikleri basın toplantısında, Sürmene ilçesinde yapımı devam eden Yeniçam Tersanesi'nin ihaleye çıkma sürecini hızlandırmak amacıyla Trabzon'a geldiklerini duyurdular.

Eylül ayına kadar gerekli çalışmaları tamamlamak istediklerini açıklayan yetkililer, liman inşasının hızlandırıldığını, tersane çevresinde tekne inşası yapan kooperatif üyesi 8 grup bulunduğunu dile getirdiler. Yaşar Duran Aytaş, Yeniçam Tersanesi'ne bağlı alanı, iki büyük tersane olarak planlamayı düşündüklerini, birini 300-400, diğerini ise 100 dönümlük bir alana inşa edeceklerini de belirtti. Alanın bir kısmına da yat yapan bir grubu sokmaya çalıştıklarının belirten Aytaş, Yeniçam'ın Türkiye'nin en büyük, modern tersanelerinden biri olacağını ve 5 bin civarında kişinin istihdam edileceğini söyledi. Aytaş, Yeniçam tersane bölgesinde bedelsiz yer tahsisi yapılacağını da vurguladı.

Aytaş, Rize'nin Ardeşen ilçesinde de ''Tersanemizi istiyoruz'' sloganıyla bir kampanya başlatıldığını ifade ederek, ''İnşallah onların da gerekli eksiklikleri tamamlanır ve Ardeşen'e de tersane kazandırılır. Böylece Trabzon ve Rize birleşerek yörede bir gemi sanayi bölgesi oluşur. Burada ortaklaşa olarak gemi yan sanayi gelişir. Bu durumun bu bölgemize iyi bir katkı sağlayacağını ümit ediyorum'' şeklinde konuştu.

İşçi ölümlerini sıradanlaştırma girişimi
Burada yapılan basın açıklamasında işçi ölümlerini sıradanlaştırma girişiminde bulunan açıklamalar kervanına komisyon başkanı ile Denizcilik Müsteşarlığı Gemi İnşa ve Tersaneler Genel Müdürü de eklendi. Tuzla tersanelerindeki işçi ölümlerine ilişkin değerlendirmelerde bulunmaktan geri kalmayan yetkililer, insan yaşamını hiçe sayan bir yaklaşıma sahip olduklarının da göstermiş oldular.

Denizcilik Müsteşarlığı Gemi İnşa ve Tersaneler Genel Müdürü Yaşar Duran Aytaş, ''Tuzla tersanelerindeki kazaların nedenlerini, meslekten olan kişilerin burada çalışmaması ve de iş emniyeti ve kurallarının uygulamasındaki eksiklikler, olarak açıkladı. Aytaş, Tuzla bölgesinde gemi inşaata ait bir okul çalışması yaptıklarını ve okulun Eylül ayında açılacağını duyurdu. Gemi yapımı ile ilgili meslek liselerinin 1982 yılında kapatılmasının bir eksiklik olduğunu vurgulayan Aytaş, tersanecilik sektöründeki hızlı gelişmelere bağlı olarak ortaya çıkan eksiklikleri gidermeye çalıştıklarını ileri sürdü.

Aytaş, her sektörde kaza olabileceğini dile getirdi ve alınacak tedbirlerden birini de her tersanede iş güvenliği sorumlularının olması şeklinde açıkladı.

"Hastanelerde bile ölümler meydana geliyor"
TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı ve AKP Trabzon Milletvekili Cevdet Erdöl ise her yerde ölümler olabildiğini, hastanede bile ölümler meydana geldiğini ifade ederek tersanelerdeki ölümler için meclis araştırma komisyonu kurulduklarını belirtti. Sürmene'deki Yeniçam Tersanesi'ni büyük yatırımcılara açmak suretiyle, dünyadaki teknolojiyle yarışabilen üst düzey bir tersanecilik hizmeti yapma arzusunda olduklarını vurgulayan Erdöl, ''Buradan, ilgilenenlere açık bir davet yapmak istiyoruz. Yakın zamanda yapılacak olan ilanı takip ederek tersaneler için talipli ve arzulu olmalarını, buraya yatırım için gelmelerini bekliyoruz. Bu ilimizden olursa bizi çok daha ziyadesiyle memnun eder. Ama ilimizden olmadığı takdirde diğer uluslararası yatırımcılar bile buraya gelirse biz memnuniyetimizi ifade ederiz. Yeter ki, burada insanlar iş ve aş bulsunlar''dedi.