Japonya'dan da küçülme haberi

AB ekonomilerinden gelen durgunluk haberlerine Japonya da eklendi. Japonya ekonomisi, 2008'in ikinci çeyreğinde yüzde 0,6 son bir yıl içerisinde ise yüzde 2,4 küçüldü.

soL (HABER MERKEZİ) Japonya ekonomisi, ikinci çeyreği yüzde 0,6 küçülerek kapattı. Böylelikle Japonya ekonomisinin son bir yıl içerisindeki küçülme oranı yüzde 2,4 olarak gerçekleşti.

Nisan-Haziran 2008 döneminde yaşanan yüzde 0,6 küçülmenin, Japonya'nın 2001 yılının Temmuz-Eylül çeyreğinde yaşadığı yüzde 1,1'den bu yana en büyük küçülme oranı olduğu belirtiliyor.

Japonya Ekonomi Bakanı Kaoru Yosano gazetecilere yaptığı açıklamada, ekonomideki zayıflamanın nedenini başta petrol fiyatları olmak üzere "Japonya'nın kontrol edemeyeceği etmenler"e bağlı olduğunu söyledi ve daralmanın uzun sürmeyeceğini iddia etti.

Öte yandan Japonya'nın en büyük aracı kurumu Nomura Securities'in baş ekonomisti Takahide Kiuchi ise, verilerin Japonya'nın resesyona giriyor olduğu izlenimi verdiğini ve kendisinin de böyle düşündüğünü söyledi.

Son çeyrek içinde Japonya'da özel tüketim yüzde 0,5 konut harcamaları yüzde 3,4 ithalat yüzde 2,8 ihracat ise yüzde 2,3 geriledi.