İzmir Kruvaziyer Limanı'nın özelleştirilmesi devam ediyor

Geçtiğimiz Mayıs ayında ihaleye çıkarılan İzmir Alsancak Kruvaziyer Limanı'nı için son teklif verme tarihini 21 Eylül'e erteledi.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü'ne (TCDD) ait İzmir Kruvaziyer Limanı'nın özelleştirilmesi ihalesi ile ilgili ilanı Resmi Gazete'de yayımlandı.

Buna göre ÖİB, TCDD'ye ait İzmir Kruvaziyer Limanı'nın, 46 yıl süre ile "işletme hakkının verilmesi" yöntemiyle özelleştirilmesi amacıyla açılan ihalede son teklif verme tarihini erteledi.

Daha önce 7 Eylül 2012 saat 17.00 olarak belirlenen son teklif verme tarihi, ÖİB tarafından 21 Eylül 2012 saat 17.00 olarak değiştirildi.

Edinilen bilgiye göre, 46 yıllığına işletme hakkının verilmesi yöntemiyle özelleştirilecek liman için İzmir Ticaret Odası, Balçova'da Kaya Thermal'i kuran Ankaralı Kaya Grubu ile Kuşadası, Bodrum ve Antalya limanlarını işleten Global Yatırım Holding ihale şartnamesi aldı.

İlk ihale iptal olmuştu
İlk ihalesi teklif sahiplerinin yükümlülüklerini yerine getirmemesi nedeniyle iptal edilen İzmir Limanı’nın, 3 milyon yolcu kapasitesi hedeflenen kruvaziyer kısmının ihale süreci Mayıs ayında başlamıştı. Yük limanı ile ilgili proje çalışmaların ise halen devam ettiği açıklanmıştı.

İzmir Limanı'nın 49 yıllığına işletme hakkının özel sektöre devri için Ocak 2006'da ihaleye çıkılmış, Mayıs 2007'de nihai pazarlık görüşmeleri yapılmış ve Temmuz 2007'de de ihale sonucu ÖYK tarafından onaylanmıştı. İhaleyi birinci olarak kazanan Global-Hutchison Konsorsiyumu'na, ihale bedelinin ödenmesi ve limanın teslim alınması için üç aylık süre verilmişti.

Ancak 2008'in ikinci yarısından sonra yoğunlaşan krizin devam etmesi nedeni ile ihaleyi kazanan firma, ihale bedelinin ödemesini yapamamıştı.

(soL-Ekonomi)