İZGAZ özelleştirilmesi yargıya taşındı

İZGAZ'ın özelleştirilmesini ‘’kanunsuzluk’’ olarak niteleyen Makine Mühendisleri Odası, Danıştay'a dava açarak hukuki süreci başlattı.

soL (Koceli) Makine Mühendisleri Odası Kocaeli Şubesi Başkanı Çınar Ulusoy, İzmit Gaz Dağıtım Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin (İZGAZ) özelleştirilmesi için alınan karara dayanak olan 4646 Sayılı Doğalgaz Piyasası Kanunu'nun geçici-3. Maddesi'nin tek başına yeterli sayılamayacağını savundu. Geçici 3. maddede Eskişehir, Bursa ve Ankara doğalgaz dağıtım şirketlerinin özelleştirme şartlarından ve bu konuda adı geçen illerin belediyelerine yetkiden bahsedildiğini, İZGAZ adının geçmediğini ifade eden Ulusoy, bundan ayrı olarak geçici maddenin süresinin de dolmuş olduğunu anımsatıp, süresi dolan geçici hükme dayanarak yapılan İZGAZ özelleştirme işleminin gerçekleşmesinin mümkün olmadığını belirtti.

Sosyal devlet ilkesi
Doğalgaz dağıtımı gibi kamusal bir hizmetin kamu veya mahalli idarelerce yürütülmesi gerektiğini ifade eden, Ulusoy şunları kaydetti: "Doğalgaz, niteliği gereği sınırlı ve kıt enerji kaynaklardandır. Kişilerin bu enerjiden ihtiyaçları doğrultusunda, eşit bir şekilde yararlandırılmaları gereken temel kamu hizmetleri arasındadır ve sosyal devlet ilkesinin gereklerindendir. Bu yönüyle ülke yurttaşlarına doğalgazın temini ve dağıtım şebekelerinin mutlaka kamu idaresinin tasarrufunda, gözetim ve denetimi altında bulundurulması bir zorunluluktur. Doğalgaz gibi kamunun temel ihtiyaçlarından olan bir enerji dağıtım şebekesinin mülkiyetinin, kamu idaresinde kalması gerekliliği birlikte değerlendirildiğinde mülkiyetin devrini de içeren İZGAZ özelleştirmesinin kamu yararına ve hukuka aykırı olduğu açıktır."

Kamu yararına aykırı olanlara
Ulusoy, kamu yararına aykırı her türlü özelleştirme işlemine karşı olduklarını da dile getirerek, şöyle devam etti: "Büyükşehir Belediyesi ve iştiraklerine ait İZGAZ'ın yüzde 100'üne tekabül eden hisselerinin blok olarak satış yöntemi ile özelleştirilmesine ilişkin 23 Mayıs 2008 tarih ve 26884 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan ihale ilanı ve bu ilanın dayanağı olan Kocaeli Büyükşehir Belediye Meclisi'nin kararının, öncelikle yürütmelerinin durdurulması ve bilahare yapılacak yargılama sonrasında iptallerine karar verilmesi istemi ile 14 Temmuz tarihinde Danıştay'a dava açarak hukuki süreci başlattık."

Seçim çalışmalarının finansmanı iddiası
Özelleştirme için 2009'a kadar zaman olduğunu da değinen Ulusoy, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yangından mal kaçırır gibi özelleştirme yapıyorlar. Buradan gelecek parayla seçim çalışmalarını mı finanse edecekler. Özelleştirme seçimlerden sonra da yapılabilirdi." dedi. MMO'nun Danıştay'a açtığı davanın 4 ay içerisinde sonuçlanması bekleniyor. Daha önce, Bursa Gaz Dağıtım Şirketi'nin özelleştirilmesi sırasında blok halinde satışın hukuka aykırılığını savunarak Danıştay'a dava açan MMO davayı kazanmış, ve doğal gaz dağıtım şirketinin yüzde 100 blok halinde satılarak özelleştirilmesi engellenmişti bu davanın emsal kabul edilmesi bekleniyor.