İZGAZ özelleştirilmesi Ağustos’a ertelendi

İZGAZ’ın özelleştirilmesi sürecinde kullanılacak olan bilgi odası yöntemi ihaleye katılacak olan firmaların işini kolaylaştırıyor

soL ( HABER MERKEZİ) BOTAŞ'ın, yıllık 450 milyon metreküp doğalgaz harcayan TÜPRAŞ ve İGSAŞ'a doğalgaz temini işini devrettiği İZGAZ'ın, ihalesine katılmak isteyen firmalar ihaleye daha iyi hazırlanabilmek için ek süre talebinde bulundular. Kocaeli Belediye Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, bunun üzerine 17 Temmuz 2008'de yapılması planlanan ihalenin 14 Ağustos 2008'e ertelendiği bildirildi. 3 Temmuz 2008 itibarıyla 22 firmanın belediye başvurarak ihale dokümanı aldığı da açıklandı. Daha önce ihaleye son başvuru tarihi 10 Temmuz olarak açıklanmıştı.

İhalenin tamamlanmasından sonra Büyükşehir Belediye Meclisi'nin onayı, Rekabet Kurulu'nun ve EPDK'nın iznini takiben devir işlemi yapılacak. Bu süreç 3 ay sürecek ve Kasım ortalarında İZGAZ yeni sahibine devredilmiş olacak.

Bilgi odası yöntemi
Belediyenin ihaleye katılacak olan firmalara bilgi odası yöntemi ile İZGAZ'a ilişkin bilgi alabileceklerini de duyurdu. İhaleye katılacak olan 14 firmanın daha ayrıntılı inceleme yapabilmek için oluşturulan elektronik bilgi odasında çalışmalara başladığı belirtiliyor. Firmaların 15 bin YTL ödeyerek, İZGAZ ile ilgili her türlü bilgiye bilgi odasındaki online sistemden ulaşabildikleri bildirilen açıklamada, ''Halen bilgi odasında çalışan ve aralarında yabancı yatırımcıların da bulunduğu gruplar, İZGAZ'ı operasyonel ve finansal yönden inceliyor. Ayrıca, şirket danışmanları tarafından bu firmalara her türlü imkan sağlanıyor.

İhaleye girmek isteyen firmalara bilgi aktarımı bilgi odasıyla da sınırlı kalmayacağı, şirketle ilgili ek bilgiler için yatırımcıların, İZGAZ yönetimine soru yöneltebileceği duyuruldu. Şartname alan firmalara yönetici sunumları yapılacak, sunumlardan her firma eşit zaman diliminde yararlanacak. Ayrıca, firmalara İZGAZ tesisleri gezdirilerek, burada da bilgilendirme yapılacak.

Firmalardan 7 Ağustos 2008 saat 16.00'ya kadar teknik teklifler alınacak, ardından Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Münir Karaloğlu başkanlığındaki ihale komisyonu, teklifleri inceleyecek. Antikkapı Restoran'da 14 Ağustos 2008 Perşembe saat 14.00'te başlayacak ihale, kapalı zarf açık artırma usulüyle yapılacak

İhaleye başvuran 9'u yerli 5'i yabancı şirket arasında AKP'ye yakınlığı ile tanınan şirketler öne çıkıyor. Albayraklar'ı alarak ihaleye gireceği iddia edilen ADAGAZ bunların başında geliyor. Başlıca yabancı firma olarak da Gazprom'un adı geçiyor.

İZGAZ, halen 200 bin aboneye yılda 1.1 milyar metreküplük doğalgaz satışı yapıyor. Bu da toplamda 340 milyon YTL'lik bir ciro oluşturuyor. İZGAŞ'ın yıllık tahmini 3-5 milyon YTL olan işletme giderlerinin fazlası ile karşılanabileceği görülüyor.