İstanbul'u 'banka kenti' yapacaklar

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, "İstanbul'un bölgesel ve küresel finans merkezi potansiyeli"nden dem vurarak, bu potansiyelin değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

soL (HABER MERKEZİ) Devlet Planlama Teşkilatı'nın organize ettiği İstanbul İli Ekonomik ve Sosyal Konsey Toplantısı'nın açılışında konuşan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, toplantıda "İstanbul'un bölgesel ve küresel finans merkezi potansiyelinin tartışılacağını" belirtti. AKP'nin merkezi projelerinden biri olan kalkınma ajanslarından da bahseden Ekren, İstanbul'a da bir kalkınma ajansı kuracaklarını açıkladı.

Toplantıda ayrıca İstanbul'un kentsel dönüşümünü konu alan İstanbul Metropolitan Alan İncelemesi Raporu da tartışılacak. Böylelikle Merkez Bankası'nın da İstanbul'a taşınmasıyla İstanbul'un bir banka kenti haline getirilmesi, bu doğrultuda Ataşehir'de kentsel dönüşüm çerçevesinde yeni bir finans merkezi oluşturulması ve devletin kalkınma ajansı yoluyla bu projeye vereceği destek tek bir toplantıda ele alınmış olacak.

Krizden fırsat çıkartma çabası
Devlet Bakanı Ekren konuşmasında, ABD'de yaşanmakta olan mortgage krizinin İstanbul'un bir finans merkezine dönüştürülmesi için uygun ortamı sağladığını ifade etti. ABD'de yaşanmakta olan krizin "dünyada ulusal, küresel ve siyasal piyasaların mimarisinin yeniden ele alındığı bir ortam" yarattığını iddia eden Ekren, bu ortamın, Türk halkının önüne İstanbul'un bir banka şehrine dönüştürülmesi projesiyle çıkmak için en uygun zaman olduğunu söyledi.

Ekren, "İstanbul uluslararası bir mega kent. Bu kentin bize sağladığı avantajları hep birlikte çok iyi değerlendirmeliyiz" dedi. İstanbul'un avantajları arasında "ucuz iş gücü"nü ve "İstanbul'un Türkiye'nin önemli bir itici gücü olması"nı vurgulayan Ekren, böylelikle planlanan dönüşümün sonucunda, küresel finans sermayesine ucuz emek ve Türkiye ekonomisini yönetmek için bir kumanda merkezi sunacaklarını ifade etmiş oldu.

Banka kenti için kalkınma ajansı
Ekren ayrıca, AKP'nin en önemli projelerinden biri olan kalkınma ajansları'ndan birinin de İstanbul'da kurulacağını belirtti. Konuyu daha önce başka toplantılarda da ifade etmiş olan Ekren, İstanbul'da kurulacak olan kalkınma ajansının finans üzerine uzmanlaşacağını da belirtmişti.

Böylelikle kalkınma ajanslarının makyajı olan "ekonomik gelişme ve sosyal kalkınma sağlanması", "bölgeler arası eşitsizliğin azaltılması" söylemlerinin altının boş olduğu bir kez daha kanıtlanmış oluyor. Sermaye çıkarlarının geliştirilmesi hedefiyle kurulacak olan kalkınma ajanslarının ilkinin, sermaye gelişkinliğinin en ileri düzeyde olduğu İstanbul'da kuruluyor olması, projenin hedefleri konusunda da önemli ipuçları sunuyor.