İşgalin çimentosunu Türkiye sağlıyor

ABD işgali altındaki Irak'ın en büyük çimento tedarikçisinin Türkiye olduğu belirtildi.

soL (HABER MERKEZİ) Beşinci yılı geride kalan Irak işgalinin çimentosunu Türkiye sağlıyor. İşgalin başından bu yana Türkiye'nin Irak'a yaptığı çimento ihracatının 6 milyar dolar seviyesine ulaştığı belirtildi.

Habur Gümrük ve Gümrük Muhafaza Müdürü Mehmet Ulusoy tarafından yapılan açıklamaya göre, Türkiye'den Irak'a geçen kamyonların yüzde 70'i inşaat malzemesi taşıyor.

2008 yılının ilk yedi ayında gerçekleştirilen çimento artışının geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 50 arttığını belirten Ulusoy, bu amaçla sınıra yakın bölgelerde çok sayıda çimento fabrikasının kurulduğunu belirtti.

İşgal fırsatçıları

Türkiye'den Irak'a ihraç edilen çimento ve inşaat malzemesi büyük ölçüde işgalin altyapısını kurmak için kullanılıyor. Irak'taki ABD üslerinin yanı sıra, başta Barzani olmak üzere ABD işbirlikçisi güçlerin askeri tesisleri Türkiye'den ihraç edilen inşaat malzemeleri ile yapılıyor.

Bunun yanı sıra, ENKA, Limak, Çalık gibi inşaat sektöründe faaliyet gösteren Türk şirketleri, ABD işgaline altyapı desteği sağlıyor ve işgal güçlerinin ihtiyaç duyduğu inşaat işlerinin taşeronluğunu üstleniyorlar.