İran ile Türkiye arasındaki ticaret artıyor

İran’ın Türkiye Büyükelçisi Hosseinpour, ABD öncülüğünde uygulanan yaptırımlara rağmen iki ülkenin de 2015’te ticaret hacmini 30 milyar dolara taşımayı planladığını ifade etti.

İran İslam Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Bahman Hosseinpour, Ankara ile Tahran arasındaki ticaret hacminin yılda 100 milyar dolar gibi yüksek düzeye taşınabileceğini dile getirdi.

Geçtiğimiz yıllarda İran ve Türkiye arasındaki ikili ticaretin artış eğilimine dikkat çeken Hosseinpour, yılda 100 milyar dolar ticaret hacmi için iki ülkenin de birçok kapasitesinin keşfedilebileceğini savundu.

İran ile Türkiye ticareti 2011’de 16 milyar, 2012’de 21 milyar dolar oldu
Hosseinpour, İran’ın resmi verilerine göre, bu yıl ilk kez İran ile Türkiye arasındaki ticaretin 21 milyar doları, 2011’de ise 16 milyar doları aştığını anımsattı. Hosseinpour, iki ülkenin de 2015’te ticaret hacmini 30 milyar dolara taşımayı planladığını ifade etti.

İran’a karşı ABD öncülüğünde yapılan yaptırımlara da değinen Hosseinpour, batılı hükümetlerin özellikle ABD'nin ticari bağlarını azaltması için Türkiye’ye baskı uyguladığına dair hiçbir şüphe olmadığını belirtti. Ancak batının ve ABD’nin baskılarına rağmen Türkiye’nin ve İran’ın ikili ticareti arttırmak için yeni yollar bulduklarını kaydetti.

Hosseinpour, İslam Cumhuriyeti’nin sivil olmayan hedefler peşinde nükleer enerji programı olduğu bahanesiyle İran’a empoze edilmeye çalışılan ABD yaptırımlarının yasa dışı olduğunu ifade etti.

Artan ticarete altın etkisi
2012’nin Mart ayından bu yana sürpriz şekilde artan ihracat oranlarının arkasından İran ile Türkiye arasındaki altın ihracatı çıkmıştı. Bir kısmı aldığını satarak bir kısmı da stokları kullanarak temin edilen altın ihracı 2012’nin ilk on bir ayında 12,8 milyar dolara ulaşmıştı. İran'ın Türkiye'den yaptığı altın alımı neticesinde 2012’de Türkiye'nin altın ithalatı ise bir önceki yıla göre yüzde 51.5 artarak 120.78 tona yükselmişti.

Dolayısıyla Büyükelçi Hosseinpour’un geçtiğimiz yıl için verdiği 21 milyar dolarlık ticaret oranlarına söz konusu altın ticaretinin de katkı sağladığı tahmin ediliyor.

(soL- Haber Merkezi)