Irak'tan AKP hükümetine petrol tehdidi

TPAO’nun Irak'ta petrol arama çalışmalarını yasaklayan Irak hükümeti, kararın gerekçesiyle ilgili herhangi bir açıklama yapmazken, söz konusu kararın siyasi olduğu yorumları yapıldı.

Dün Reuters’dan geçen habere göre Irak merkezi yönetimi TPAO’nun Irak'ta petrol arama çalışmalarını yasakladı.

TPAO'nun Irak'ta petrol ve enerji kaynağı arama çalışmalarının yasaklanmasında eski Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi’nin, gıyabında verilen idam kararına rağmen Irak’a iade edilmemesinin ve Türkiye’nin Başbakan Maliki’yi Sünni Müslümanları karşısına almakla suçlaması sonrasında başlayan Bağdat-Ankara gerginliğinin etkili olduğu öğrenildi.

Irak Petrol Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre “Irak hükümetinin TPAO’nun projeye ortak olmasının onaylanmadığının” belirtilmesine karşın kararın siyasi olduğu yorumları yapıldı. Irak'ın bu kararının “Türkiye ile Kuzey Irak'taki Kürt yönetimi arasında gelişen ilişkilere bir tepki olduğu” şeklinde yorumlandı.

İran’a yakın bir bölgede yapılan sondajda TPAO, Kuveyt’ten Kuwait Energy ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden Dragon Oil ile ortaktı. Buradaki 3’lü konsorsiyuma yüzde 30’luk pay ile ortak olan Türkiye’nin sahip olduğu anlaşmanın değeri, başlangıç değeri itibarı ile 250 milyon doları buluyordu.

Hatırlanacağı üzere geçtiğimiz mayıs ayında AKP hükümeti, Kuzey Irak yönetimiyle çoğu maddesi gizli olan çok kapsamlı bir enerji anlaşması imzalamıştı. Bu anlaşmaya Irak merkezi yönetimin karşı çıkması üzerine AKP hükümeti Kuzey Irak’ta somut adım atmaktan kaçınmıştı. Ancak Irak merkezi yönetiminin TPAO hakkında aldığı bu karar, Bağdat ile Ankara arasında ortaya çıkan gerginliğin kanıtı niteliğinde.