Irak’la ortak ticaret projesi

Tüzmen Irak’la ortak ticaret bölgesi oluşturmak isterken, sınır ticaretine yeni bir ad takmış oldu. Bu ticarete ek olarak enerji başlığında ortaklıklar peşinde.

soL( HABER MERKEZİ) Türkiye -Irak İş formu için Bağdat'ta bulunan Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, iki ülke arasında ortak iş alanı oluşturulması talebinde bulundu. Buna göre, ortak sınırda ticaret yapılması için özel bir bölge oluşturulması ve özellikle enerji ağırlıklı yatırımların gerçekleştirilmesi öneriliyor. Tüzmen, "örneğin ortak sınırımızın Türk tarafının sıfır noktasında oluşturulacak bir bölgede, Irak'ın elektrik ve petrol ürünleri ihtiyacının bir bölümünün karşılanabileceği, rafineri ve santral kurulabilecektir" şeklinde konuştu.

Son yıllarda tüm olumsuz koşullara karşın iki ülke arasında ticarette önemli gelişmeler elde ettiklerini ifade eden Tüzmen, iki ülke arasındaki ticaretin 2010 yılına kadar 20 milyar dolara ulaşacağına inandığını söyledi. Tüzmen'in bir başka görüşü ise, Türkiye-Irak arasında serbest ticaret anlaşmasının yapılması şeklinde. AB örneğini veren Tüzmen, AB'nin de kriz döneminde kurulduğunu hatırlattı.

Irak'ın komşusu olan Türkiye'nin ticaret hacminin 325 milyar dolara ulaştığını söyleyen Tüzmen, Türkiye ile Irak arasındaki ticaretin daha da artırılması için ulaştırma, lojistik ve demiryolu altyapısının oluşturulması gerektiğini bildirdi.

Son yıllarda Türk firmaların Irak'ta yaptığı çalışmalarda bir azalma görüldüğünü anlatan Tüzmen, artan petrol fiyatları ve Irak ekonomisinin iyiye gideceği inancını taşıdıklarını ve Türk firmalarının altyapının oluşturulması ve projeler konusunda gerekli desteği sağlayacağını söyledi.

Gelecek sefere 400-500 kişilik heyet ile geleceğiz diyen Tüzmen 2003 yılından bu yana ilk kez bu kadar büyük bir katılımla Bağdat'ta bulunduklarını da vurguladı. Bağdat'da Türk-Irak İş Forumunun açılışına katılan ve bazı bakanlarla görüşmelerde bulunan Tüzmen, Irak Başbakanı Nuri El Maliki, Cumhurbaşkanı Yardımcıları Adel Abdelmehdi ve Tarık el Haşimi ile görüştü.

Forum, Bağdat'ta yeşil hat güvenli bölgede gerçekleştirilen en geniş katılımlı yabancı toplantı özelliğine de sahip oldu.