İngiltere ve AB’de enflasyon şoku

Son 11 yılın en yüksek düzeyine ulaşan enflasyon, İngiliz ekonomisindeki durgunluğu derinleştiriyor. İngiliz hükümeti vergileri indirmeyi kararlaştırmasına rağmen artan gıda ve petrol fiyatlarının enflasyonu yavaşlatmayacağına işaret ediliyor.

soL (HABER MERKEZİ) İngiltere'de enflasyon son 11 yılın zirvesine çıktı. Yıllık enflasyon haziran ayındaki yüzde 3.8 olurken, temmuz ayı için yüzde 4.4 olarak belirlendi. İngiltere'de yaşanan enflasyonda en büyük sorumlu olarak yıllık bazda yüzde 13.7 yükselen gıda fiyatları gösteriliyor. Gıda fiyatları içerisinde de özellikle et fiyatlarındaki artış dikkat çekiyor.

İngiltere'de yıllık enflasyon hedefi yüzde 2 seviyesinde bulunurken, uzmanlar bu rakamın tutturulabilmesinin artık çok zor olduğuna işaret ediyorlar. Siyasetçiler stagflasyon (ekonomik durgunluk+enflasyon) koşullarının söz konusu olduğunu veri alırken, hükümetin vergi indirimine gitmesi gündemde.

İngiltere Hazine Sekreteri Yvette Cooper, küresel yavaşlama karşısında hükümetin vergileri 4 milyar İngiliz Sterlini kadar azaltacağını ancak hükümetin de yapabileceklerinin artan fiyatlar karşısında sınırlı olabileceğini belirtti. Cooper aynı zamanda arz yetersizliğini enflasyon nedenlerinden biri olarak gördüğünü açıkladı.

Diğer yandan İngiltere Ticaret Odası yetkilileri bir an önce faiz indirimine gidilmesi gerektiğini savunuyor.

Avrupa Merkez Bankası da şokta
İngiltere dışında Avro kullanan AB ülkeleri de enflasyon ile nasıl başa çıkacağını tartışıyor. Avrupa Merkez Bankası (AMB) yönetim kurulu üyesi Lorenzo Bini Smaghi de verdiği bir demeçte, Avrupa ekonomisinin, daha önce tahmin edilenden hızlı yavaşladığını belirtti.

Avrupa Merkez Bankası yönetim kurulu üyesi ve aynı zamandan Bundesbank Başkanı Alex Weber ise 2009 yılında da finansal krizin devam edeceğini beklediğini açıkladı. Yüksek enflasyon beklentisine izin veremeyeceklerini vurgulayan Weber, "Çok belirsiz bir enflasyon görünümümüz var. Bu, gelecek etkilerinden sakınmamız gerektiğini daha önemli hale getiriyor" dedi.

Weber, Stuttgarter Zeitung'a verdiği demeçte, insanların zihninde "Avro Bölgesi'nde enflasyon oranının orta vadede, şimdiki gibi yüksek kalacağı" beklentisinin önüne geçilmesi gerektiğini belirtti.

Avro bölgesinde enflasyon yüzde 4.1 olurken, bu oran AMB hedefinin iki katı düzeyine ulaşmış durumda.