İngiltere’de durgunluk grev dalgası getirdi

İngiliz işçiler, alım güçlerinin gerilemesine grevle yanıt veriyor.

soL (HABER MERKEZİ)Emlak piyasalarında yaşanan krizden en çok etkilenen Avrupa ülkesi olan İngiltere' de enflasyon artışı engellenemiyor. Haziran ayı verilerine göre enflasyon son 11 yılın en yüksek düzeyine ulaşırken, yüzde 3.8 düzeyinde gerçekleşti. Yıllık enflasyon hedefi yüzde 2 olarak belirlenmişti. Bununla birlikte işsizlik verilerindeki artış da İngiliz ekonomisinin yeni bir krizin eşiğinde olduğunu gösteriyor. İngiltere'deki işsiz sayısı aylık bazda 1992 yılındaki resesyondan bu yana ilk kez çok hızla artarken, işsizler ordusuna 15 bin 500 kişi daha katıldı. İngiltere'de işsizlik oranı yüzde 5.2'ye çıkarken, toplam işsiz sayısı ise 840 bin kişiyi aştı. Bu rakamın 2010 yılına kadar 1.3 milyon kişiye ulaşabileceği belirtiliyor. Bu veriler, ekonomik yavaşlamanın en önemli kanıtı olarak gösteriliyor.

Emekçiler grevle yanıt veriyor
Artan enflasyon ve hükümetin emekçilere yönelik uyguladığı politikalara karşı reel alım gücü zayıflayan İngiliz işçiler, gelişmelere grevle yanıt veriyor. Ülkedeki en büyük grevlerden biri olarak tanımlanan 600 bin belediye işçisinin 48 saatlik grevi dün başladı. Okulların büyük bölümünü kapanma tehdidiyle karşı karşıya bırakan, çöplerin toplanamamasını gündeme getiren greve Unison ve Unite adlı iki ayrı sendikanın üyesi olan belediye işçileri katılıyor. Sendikalar, bu grevle kendilerine önerilen, gerçek enflasyonun çok altında kalan ücret zamlarını protesto ettiklerini bildirdi.

Unison sendikası sözcüsü Dave Prentis, işçilerin maaşlarının eridiğini, süt, ekmek, akaryakıt, gaz, elektrik fiyatlarının ayyuka çıktığını, bir yıl için yapılan yüzde 2,45 oranındaki zam önerisini kabul etmelerinin imkansız olduğunu söyledi. Sözcü, belediye işçilerinin yüzde 6'dan az bir zam önerisini kabul etmeyeceklerini ve grev dalgasını, istediklerini alana dek sürdüreceklerini bildirdi. Unite sözcüsü Peter Allenson da üyelerinin açlık sınırında yaşadığını söyledi.

Bu arada PCS adlı sendikanın üyesi olan sürücü belgesi sınav gözetmenleri de ayrı bir grev başlattı. Kamuya ait taşınmaza değer biçmekle görevli birimin çalışanlarının da dün sabah 48 saatlik grev başlattıkları, İçişleri Bakanlığı ve tapu kadastro çalışanlarının Cuma günü, pasaport dairesi çalışanlarının ise 23 Temmuzda greve başlayacakları bildirildi. Pasaport dairesi çalışanlarının grevi 3 gün sürecek.