İlk taşı Çağlayan attı

Sanayi Bakanı Zafer Çağlayan'ın Merkez Bankası'na yönelik saldırısının ardından kur tartışması alevlendi. Merkez Bankası para kurulu toplantısının raporunu dün açıkladı.

soL (HABER MERKEZİ) Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan'ın önceki gün Merkez Bankası (MB) tarafından uygulanan kur politikasına yüklenen açıklamasının ardından kur tartışması alevlendi. MB kendisini savunmaya çalışırken, Çağlayan'ın verdiği sinyali alan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu da "değerli YTL işe yaramıyor" şeklinde bir açıklama yaptı.

Çağlayan "saldırın" demişti
Bakan Çağlayan önceki gün yaptığı açıklamada MB'nin kur politikasının ülkeye zarar veriyor olduğunu söylemiş ve "Ocak 2002'de 1 dolar 1,366 YTL idi, şimdi aradan geçen 6 yıla rağmen 1,195 YTL. Bu konuda daha fazla konuşmayı meslek kuruluşları başkanlarına bırakıyorum" sözleriyle MB'yi odalara hedef göstermişti.

Çağlayan'ın yaktığı yeşil ışıkla birilkte dün TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu harekete geçti ve Antalya'da yaptığı konuşmada MB'ye yüklendi.

"En büyük sorunlarımızdan biri değerli YTL ve düşük kur. Bu, bizim rekabet gücümüzü azaltıyor" diyen Hisarcıklıoğlu, "değerli YTL kimsenin işine yaramıyor. Sanayicinin işine yaramıyor, turizmcinin işine yaramıyor, onun haricinde herkes memnun. Ama bu sahte cennet" sözleriyle kur politikasını eleştirdi.

Çağlayan'ın açıklamalarıyla başlayan ve Hisarcıklıoğlu'nun çıkışıyla devam eden süreçte, kazancı döviz cinsinden olan ihracatçı ve turizmcilerin kur politikasına yönelik tepkilerinin sertleşeceği düşünülüyor.

MB'den karşı salvo
Hükümetten gelen saldırılara karşılık MB de hükümete "mali disiplin" uyarısında bulunan bir açıklama yaptı.

MB Para Politikası Kurulu'nun 14 ağustos'ta yaptığı toplantının dün yayınlanan özetinde şiddetli biçimd emaliye politikasına vurgu yapıldı. "Fiyat istikrarına ulaşılabilmesi için basiretli bir para politikası gereklidir fakat bu tek başına yeterli değildir. Uygulanan maliye politikaları ve yapısal reform süreci de en az para politikası kadar önem taşımaktadır" ifadesine yer verilen açıklamada ayrıca kamu harcamalarının ve gelirler politikasının resmi öngörüler doğrultusunda şekillenmesinin beklendiği, bu hedeflerden "sapma görülmesi halinde enflasyon ve para politikasının görünümünün de farklılaşabileceği" vurgulandı.

Öte yandan, MB Başkanı Durmuş Yılmaz, dün öğle saatlerinde Başbakan Erdoğan ile görüştü. Basına kapalı yapılan görüşmenin ardından taraflar bir açıklama yapmazken, görüşmenin Sanayi Bakanı Çağlayan'ın açıklaması konusunda olduğu düşünülüyor.