İlaç protokolünde yeni kriz

Sosyal Güvenlik Kurumu, eczacıların sosyal sigortalı hasta ve yakınlarına ilaç hizmeti için imzaladıkları sözleşmeleri kabul etmiyor.

soL (HABER MERKEZİ) Sosyal Güvenlik Kurumu'na bağlı çalışanlar, emekliler ve yakınlarının reçetelerinin karşılanması için eczacılarla imzalanan protokolde yeni bir kriz ortaya çıktı. 2007 Protokolünün sona erdiği Haziran sonunda kurumla Türk Eczacıları Birliği arasında 2008 yılı ilaç alım koşullarının belirleyecek protokol görüşmelerinin tıkanmasının ardından araya Çalışma, Sağlık ve Maliye Bakanları girmiş ve TEB ile 30 Haziran akşamı mutabakata varılmıştı. Varılan mutabakatta eczacıların kurum reçetelerini karşılarken yaptıkları iskontolarda indirime gidilmiş ve ilaç firmalarının yaptığı iskontonun eczacılara getirdiği ek mali yükün önlenmesi için düzenleme yapılmıştı. Ancak 2008 İlaç Alım Protokolünün eczacılar tarafından tek tek imzalanması gereken bu günlerde eczacılar, SGK'nın varılan mutabakata uymadığını dile getiriyor. İlaç firmalarının da kamuya yaptıkları iskontoların eczane faturalarına yansıtılmasına itiraz ettikleri belirtilirken, SGK "Ankara'dan gelen talimatla" 2008 sözleşmelerini kabul etmediğini bildirdi.

SGK'ya dava açmaya hazırlanan Türk Eczacıları Birliği'nin bugün Başkanlar Kurulu'nu toplayarak konuyu görüşmesi bekleniyor. Öte yandan kuruma ilaç vermek isteyen eczacılar, eczacı odaları ve TEB tarafından satılan sözleşme formunun bedelinin 500 YTL olarak belirlenmesine de tepki gösteriyor.