İhracattan dönen ürünler yok pahasına

Ülkenin yıllık ihtiyacını karşılayabilmek için buğday ithal etmek zorunda kalan Türkiye'de, meyve ve sebze üreticileri de ihracata bağımlı halde. Rusya'nın Türkiye'den meyve ve sebze ithalatını durdurmasıyla sektörde üretici fiyatları görülmemiş düzeylere indi.

HABER MERKEZİ Rusya'nın Türkiye'den meyve ve sebze ithalatını durdurmasının ardından, bu ürünlerin üretici fiyatlarında yaşanan düşüşler, Türkiye'de sebze ve meyve üreticisinin ihracata büyük ölçüde bağımlı olduğunu gözler önüne serdi. Bir yandan yıllık ihtiyacın karşılanabilmesi için buğday ithal etmek zorunda kalınırken, ihraç edilemeyen yaş meyve ve sebze de yok pahasına satılıyor.

Geçtiğimiz hafta domatesin üretici fiyatında yaşanan büyük düşüşün ardından Adana'da karpuzun tarla fiyatı kilo başına 5 kuruşa kadar geriledi. Mevcut fiyat seviyesinde ürünün tarlada bırakılma ihtimali olduğu, bunun sadece önemli miktarda ürünün ziyan olması değil, aynı zamanda karpuz toplayarak en az iki ay boyunca geçimini sağlayan tarım işçilerinin de işsiz kalması anlamına geleceği belirtiliyor.
Adana'nın Ceyhan ilçesi Ziraat Odası Başkanı Yavuz Tezcan, yaptığı açıklamada, karpuz fiyatlarındaki düşüşün, piyasaya erkenden giren aşılı kabak karpuzların ve Rusya'ya yapılan ihracatın durmasının sonucu olduğunu belirtti.

Dikkat çeken bir nokta da, Rusya'nın üzerlerinde aşırı tarım ilacı kalıntısı bulunduğu iddiasıyla geri çevirdiği ürünlerin iç piyasaya sunulmaya devam edilmesi ve bu ürünlerdeki tarım ilacı kalıntısının miktarı ve yaşamsal tehlikesi konusunda halen tatmin edici bir açıklama yapılmaması.