İhracatta Almanya ithalatta Rusya

Temmuz ayında da dış ticaret açığı artarken, en fazla ihracat yapılan ülke Almanya en fazla ithalat yapılan ülke ise Rusya oldu. En çok ihracat otomotiv alanında ithalat ise petrol ve doğal gazda gerçekleşiyor.

soL (HABER MERKEZİ) Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Temmuz ayı verilerine göre, dış ticaret açığı Ocak -Temmuz döneminde yüzde 32.4 oranında büyüyerek 44 milyar 938 milyon dolara ulaştı. Dış ticaret hacmi arttı başlığı ile yayınlanan veriler Türkiye'nin ihracatının da ithalata bağımlı bir şekilde gerçekleşmeye devam ettiğini gösteriyor.

Geçen yılın Temmuz ayına göre ihracat yüzde 40.8 ithalat ise yüzde 35 oranında arttı. 2007 Temmuz ayında yüzde 58.7 olan ihracatın ithalatı karşılama oranı, 2008 Temmuz ayında yüzde 61.3'e yükseldi.2008 Ocak-Temmuz döneminde ihracat 81,397 milyon dolar, ithalat ise 126,380 milyon dolar olarak gerçekleşti. Özellikle hammadde ürünlerindeki ithalatın toplam içindeki büyüklüğü ihraç ürünlerinin üretiminin ithalata bağlı gerçekleştiğinin bir göstergesi olmaya devam ediyor.

Toplamda dış ticaret hacmi artarken, bunun ithalatla bağımlı bir şekilde gerçekleşmeye devam ettiği görülüyor.

En çok ihracat AB'ye
2008 Temmuz ayında Avrupa Birliği'nin (AB) ihracattaki ağırlığı devam ederken, toplam ihracat içinde AB ülkelerinin payı yüzde 48.4 oldu. Almanya 1, 227 milyon dolar ile AB ülkeleri arasında en çok ihracat yapılan ülke olurken, bunu BAE (Birleşik Arap Emirlikleri), İtalya ve İngiltere izliyor.

İthalatta Rusya
İthalatta ise Rusya ilk sırada yer alıyor. Bu ülkeden yapılan ithalat yüzde 51.1 artarak 3,146 milyon dolara ulaştı. Rusya'yı sırasıyla Almanya, ABD ve Çin izliyor.

İthalata bağımlı ihracat
2008 Temmuz ayında en büyük ihracat kalemi kara taşıtları ve bunların aksam, parçaları olurken, bunu demir ve çelik, mineral yakıtlar, mineral yağlar, makinalar, mekanik cihazlar, kazanlar ve aksam-parçaları, örme giyim eşyası izliyor.

İthalatta ise en büyük kalem mineral yakıtlar, mineral yağlardan (5,113 milyon dolar) oluşuyor. Bunu demir ve çelik, makinalar, mekanik cihazlar, kazanlar ve aksam-parçaları izliyor.