Hisseler ‘bıyıklı yabancıların’ elinde

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda resmi rakamlara göre, hisse senetlerinin yüzde 70’i yabancı yatırımcıların elinde bulunuyor. Bunların önemli bir bölümü ise “bıyıklı yabancı” olarak adlandırılan yerlilere ait.

soL (HABER MERKEZİ) Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Turan Erol, borsada yabancı olarak kayda giren yatırımcıların yüzde 30'unun aslında yerli, yani bıyıklı yabancı olduğunun tahmin ettiğini söyledi.

Erol'a göre, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda (İMKB) yabancı olarak kayda giren yatırımcıların yarısına yakını, piyasada 'bıyıklı yabancı' olarak adlandırılan yerlilerden oluşuyor. İMKB'de, resmi rakamlara göre, yabancı payı yüzde 70 düzeyinde bulunuyor.

Üçte biri yerli
SPK Başkanı Erol, "İMKB'deki yüzde 70 oranındaki yabancı payının tamamının yabancı olmadığına dair tereddüdümüz var, bunların yaklaşık üçte birinin yerli olduğunu tahmin ediyorum" dedi. Erol, bunun asıl nedeninin yabancıya sıfır, yerliye yüzde 10 olan stopaj uygulaması gibi makroekonomik koşullar olduğunu söyledi.

Erol açıklamalarına ek olarak İMKB bünyesinde KOBİ A.Ş. denilen Gelişen İşletmeler Piyasası'nın kurulacağını belirtti. Bu oluşum KOBİ'lerin İMKB bünyesinde ayrı bir borsa yerine bir pazar olarak faaliyet yürütmesi anlamına gelecek.