Hem işsizlik hem güvencesizlik artıyor

Mayıs ayı istihdam verileri bir yıllık dönemde işsizler ordusuna 254 bin kişinin katıldığını gösteriyor.

Mayıs ayında işsizlik oranı geçen yılın aynı ayına göre 0,6 puan artışla yüzde 8,8 oldu. Bu sonuçlara göre, bir yıl içinde işsizler ordusuna 254 bin kişi katıldı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından dün açıklanan Hanehalkı İşgücü İstatistikleri 2013 Mayıs dönemi sonuçlarına göre, işsizlik, geçen aya göre ise 0,5 puan düştü. Türkiye genelinde işgücüne katılım oranının yüzde 51,6’ya çıktığı Mayıs ayında, tarım dışı işsizlik oranı 0,6 puanlık artışla yüzde 11 oldu.

DİSK-AR açıkladı
DİSK Araştırma Merkezi’nin (DİSK-AR), TÜİK verilerini kullanarak yaptığı hesaplamaya göre, Mayıs ayında geniş tanımlı işsizlik oranı yüzde 14,7’ye, işsiz sayısı ise 4 milyon 501 bin kişiye ulaştı. “Geniş tanımlı işsizlik” hesaplanırken, resmi verilerde işsiz kabul edilmeyen “umudu olmadığı için ya da diğer nedenle son üç aydır iş arama kanallarını kullanmayan ve işe başlamaya hazır olduğu halde işsiz sayılmayanlar” da işsiz olarak kabul ediliyor. Buna gizli işsiz olarak görülen eksik ve yetersiz istihdamın da dahil edilmesi durumunda, işsizlik oranı yüzde 18,91’e, işsiz sayısı ise 5 milyon 487 bine çıkıyor.

Kadınlar ve gençler dikkat çekiyor
Kadın istihdamındaki dezavantajlı tablo da devam ediyor. İşgücüne katılım oranı yüzde 31,8 olan kadınlar için geniş tanımlı işsizlik yüzde 23 oldu. Dezavantajlı grupların diğerini oluşturan gençlerde de, resmi işsizlik bir yıl içinde 0,7 puan artışla yüzde 16,6’ya ulaştı. DİSK-AR’ın hesaplamalarına göre, Mayıs ayında gençlerde geniş tanımlı işsizlik oranı yüzde 26 oldu.

Güvencesiz çalışmanın hızla yaygınlaştığı Türkiye’de, dört yıllık dönemde geçici çalışma yüzde 40 oranında artış gösterdi. Kısmi süreli çalışanların yüzde 84’ü, geçici işlerde çalışanların ise yüzde 62’si kayıtdışı çalışmayı sürdürüyor.

Ekim ayına dikkat
Çalışma yaşamında koşullar gün geçtikçe kötüleşirken, hükümetin Ekim ayında Meclis gündemine getirmeyi planladığı paket, geçici çalışmayı, esnekleştirmeyi ve taşeronlaşmayı yaygınlaştırmayı amaçlayan düzenlemeler içeriyor. Patronların temel talepleri arasında yer alan bu düzenlemeler, daha kuralsız ve güvencesiz çalışma biçimlerinin tipik çalışma biçimi haline getirilmesi anlamını taşıyor. Hükümet de, kronik işsizlik sorununu “işgücü piyasasının esnekleştirilmesi”yle çözmeyi amaçlıyor.