Greenspan da müdahaleden yana

Liberal düşünceleri ile tanınan ve açıklamaları ile piyasalara yön veren eski Fed Başkanı Greenspan, Fed'e batık şirketlerin kurtarılması için daha geniş yetkiler verilmesini savundu.

soL (HABER MERKEZİ) ABD Merkez Bankası (Fed) eski Başkanı Alan Greenspan da devlet müdahalesinin gerekliliğini gündeme getirdi. 1987 ile 2006 yılları arasında Fed Başkanlığı görevini sürdüren ve açıklamaları ile piyasaları yönlendiren Greenspan, başlıca liberal iktisatçılardan biri olarak da biliniyor.

Eylül ayında yayınlanacak olan "Türbülans (kargaşa) Dönemi" adlı kitabı ile Greenspan'ın ABD ekonomisinin işleyişine ilişkin yaptığı değerlendirme ve öneriler şimdiden tartışma yaratmış durumda.

The Economist dergisinin, Greenspan'dan krize müdahale için yeni öneriler şeklinde yayınladığı habere göre, eski Fed Başkanı yaşamı boyunca hükümete fazla yetki verilmemesi gerektiğini savunurken, yeni önerileri ile bunun aksini savunuyor. ABD'deki finansal kriz karşısında, yeni kanunlara ihtiyacımız var diyen Greenspan ABD Merkez Bankası'nın yönetim anlayışının da değişmesi gerektiğine değiniyor.

Kitabında, ABD'nin finansla ilgili bürokratlarına daha geniş yetkiler verilmesi gerektiğini yazan Greenspan'a göre verilecek olan yetkiler arasında, finansal krizle yüzleşen bir şirketin kapatılması kararı da yer alıyor.

Şirket kurtarma sınırları ve koşullarını düzenleyen kanunlara ihtiyaç duyulduğunu savunan Greenspan, Bear Stearns olayında Merkez Bankası'nın dolaylı bir şekilde yaptığı müdahalenin (ABD'nin başlıca büyük bankasını kurtarmaya yönelik müdahale)yerine kanunlarla tanımlanmış bir çerçevenin gerekliliğine işaret ediyor.

Esas önemli olan devlet müdahalesinin nasıl formüle edileceği diyen Greenspan, bugüne kadar "ülkemiz" krizler karşısında çözümün piyasalar tarafından belirlenmesine alışık ifadelerini kullanırken, Bear Stearns müdahalesinin formüle edilmesi gerektiğini savunuyor. Greenspan, Fed'in müdahalesi ile bankanın bilançosu ile para politikasının olumsuz etkilenmeyeceğinin de garanti edilmesi gerektiğine dikkat çekiyor.

Greenspan, katıldığı bir konferansta da ABD Hazine Sekreteri Hank Paulson'un 1989 yılında ortaya attığı fikirlere benzer bir görüşü savunarak, Fed'e geniş sorumluluklar verilmesi gerektiğini vurguladı. Greenspan iflasın eşiğine gelen şirketlerin kurtarılması sürecinde "koruyucu" bir mekanizmanın gerekliliği üzerinde durmuştu.

Greenspan'ın ortaya attığı görüşlerin uygulanması için Fed'in ve siyasi koşulların buna elverişli olması gerektiği hatırlatılırken, özellikle kredi ve mortage şirketlerinin kendilerinin kapatılmasına yol açacak bir düzenleyiciye itiraz ettikleri biliniyor.

Ancak Greenspan'ın görüşlerinin gelecek günlerde ABD seçimleri ile birlikte ele alınacak başlıklar arasında yer alması bekleniyor.