Gediz Elektrik’in yeni sahibi ‘ihale yasaklısı’ çıktı

İzmir ve Manisa illerinin elektriğini tedarik eden Gediz Elektrik Dağıtım'ın özelleştirilme ihalesini kazanan Elsan’ın kamu ihalelerinden yasaklı Bereket Enerji'nin grup şirketi olduğu öğrenildi.

Geçen hafta Gediz Elektrik Dağıtım'ın özelleştirilme ihalesinde en yüksek teklifi veren Elsan Şirketi’nin kamu ihalelerinden yasaklı Bereket Enerji’nin grup şirketlerinden biri olduğu ortaya çıktı. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın ise ihale şartnamesine “ihale yasaklı” şirketin girmeme şartına yer verdiği öğrenildi.

Gediz Elektrik Dağıtım Bölgesi’nin özelleştirme ihalesinde en yüksek teklifi 1 milyar 231 milyon dolarla Elsan-Tümaş-Karaçay Ortak Girişim Grubu ‘nda yer alan Elsan’ın içinde olduğu Bereket Enerji, 16 Ağustos 2012 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan kararla 6 ay boyunca tüm kamu ihalelerinden yasaklı olduğu öğrenildi.

Resmi Gazete’de yer alan ilana göre, Bereket Enerji, 7 Mayıs’ta Alaşehir M Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nun yaptığı ‘serbest piyasadan elektrik enerjisi alımı’ ihalesini kazanmasına rağmen şirketin ihaleyle ilgili sözleşmeyi imzalamaktan vazgeçmesi üzerine ihale daha sonra iptal oldu. Olayın ardından Kamu İhale Kanunu’nun 58. maddenin 2. fıkrasına göre tüm kamu ihalelerinin Bereket Enerji’ye 6 ay süreyle yasaklanması kararı çıktı.

Geçen hafta gerçekleşen ve 9 firmanın katıldığı ihale öncesinde Özelleştirme İdaresi yetkililerinin Elsan’ın durumunun hem Kamu İhale Kurumu yetkililerine hem de Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın (ÖİB) hukuk birimine “şifai” olarak danıştığı ortaya çıktı. Yetkililer, “Biz onlara sözlü olarak danıştık, sorun olmayacağını söylediler. Bunun üzerine ihale ile ilgili bir işlem yapılmadı” şeklinde konuştu.

(soL- Ekonomi)