GAP’a ‘sosyal restorasyon’

GAP’a yönelik açıklanan Eylem Planı’nın ardından, bölgedeki 9 il için Sosyal Destek Programı’nın hazırlandığı bildiriliyor.

soL (HABER MERKEZİ) Güney Anadolu Projesi (GAP) kapsamındaki 9 ilde ''sosyal restorasyon'' sürecinin başlayacağı açıklandı. AKP'nin geçtiğimiz Mayıs ayında GAP'a yönelik açıkladığı Eylem Planı'nın ardından Devlet Planlama Teşkilatı (DPT), bölgedeki sosyal ihtiyaçları kısa sürede gidermek amacıyla ''Sosyal Destek Programı'' (SODES) hazırlıyor.

Kırdan kente göç, yoksulluk ve işsizlik sorunları ve değişen sosyal yapının doğurduğu yeni ihtiyaçların bölgedeki sosyal yatırımlarının önemini artırdığı savunulurken, sosyal sorunların giderilmesi için yerel dinamiklerin hayata geçirileceği bildirildi.

Yerelleşme ve projeciliğin önü açılacak
Yerelleşme sürecinin bir parçası olarak uygulanacak olan SODES'in sorumluluğu valilerde olacak, sosyal başlıklarda projeler yaşama geçirilecek.

Program kapsamına, ''istihdam'', ''sosyal içerme'' ve ''kültür sanat ve spor'' olmak üzere üç başlık altında hazırlanacak projeler giriyor. Sosyal içerme başlığı altında hazırlanacak projeler ile öncelikle ilgili illerde yoksulluğun azaltılması, sosyal yardım alan yoksul kesimin kendi geçimini temin edecek duruma getirilmesine destek olunması, yaşlı, özürlü, kadın ve çocuklar gibi toplumun öncelikli kesimlerinin yaşam standartlarının yükseltilmesi ve bunlara götürülen hizmetlerin kalitesinin artırılmasının beklendiği açıklandı.

600 milyon YTL'lik kaynak
Söz konusu sosyal dönüşümün gerçekleştirilmesi amacıyla hazırlanacak projelere, 2008 yılında 37 milyon YTL olmak üzere 2012 yılına kadar toplam 600 milyon YTL kaynak aktarılması öngörülüyor.

GAP Eylem Planı kapsamındaki faaliyetler için hazırlarlanacak olan proje teklifleri 1 Eylül 2008 tarihine kadar DPT'ye sunulacak. Ödenek kalması durumunda, ikinci proje teklifleri ise en geç 15 Kasım 2008 tarihine kadar DPT'ye iletilecek.Proje uygulamaları, valilik ve il özel idarelerinin yetkileri çerçevesinde valilik, il özel idareleri, kamu kuruluşları, meslek örgütleri ve sivil toplum kuruluşları tarafından yürütülebilecek.

GAP kapsamında Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt, Şanlıurfa ve Şırnak olmak üzere 9 ilde uygulanacak programın, "sosyal sorunların" ağırlıklı olduğu iller başta olmak üzere tüm Türkiye'ye yayılmasının hedeflendiği de bildirildi.