Fitch uyardı: 'Otoriter Erdoğan anayasa ve başkanlık önerilerini yeniden gözden geçirmeli'

Geçen yıl Türkiye’nin notunu yatırım yapılabilir seviyeye yükselten Fitch, hükümet karşıtı protestoların ekonomiyi etkilemesi durumunda, huzursuzluğun kredi notu üzerinde baskı oluşturacağını ifade etti.

Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Fitch, Gezi Parkı direnişi ile başlayan gerilim sonrasında açıklamalarda bulundu.

Türkiye'deki protestoların not seviyesi için henüz geçerli bir tehdit oluşturmadığını kaydeden Fitch, Türkiye'deki huzursuzluk seviyesinin politik istikrarın toleransı dâhilinde ve hükümet karşıtı protestoların şu ana kadar etkisinin minor seviyede olduğunu iddia etti. Ancak protestolara hükümetin vereceği yanıtın belirleyici olacağını kaydeden Fitch, "Kalıcı politik ve sosyal huzursuzluk turizmi engeller, kısa vadeli sermaye girişlerini istikrarsızlaştırır, enflasyonu yükseltir ve ekonomik büyümeye zarar verir" yorumunda bulundu.

“Otoriter eğilimli Erdoğan, anayasa ve başkanlık önerilerini yeniden gözden geçirmeli”
Reuters’da yer alan habere göre, 2014’deki yerel ve Cumhurbaşkanlığı ile 2015’teki genel seçimler öncesinde Erdoğan’ı otoriter olarak algılayan bu protestoların şaşırtıcı olmadığını ve Türkiye'nin geleneksel laik muhalefetinin kendi sesini duyurmak için mücadele ettiğini belirten Fitch, hükümet karşıtı eylemlerin otoriter eğilimleri olan Başbakan Erdoğan’ın anayasa reformu ve başkanlık önerilerini yeniden değerlendirmesine neden olabileceğini dile getirdi. Fitch, protestoların umutsuz ve işsiz kitlelerden ziyade çoğunlukla iyi eğitimli, orta sınıfından kişileri çektiğini öne sürdü.

“Kısa vadeli fon akımlarına bağımlı olan Türkiye ekonomisi istikrarsızlaşır”
Söz konusu olumsuz gelişmelerin devam etmesi durumunda kredi notu üzerinde ciddi bir baskı oluşabileceğini belirten Fitch, kısa vadeli fon akımlarına bağımlı olan Türkiye ekonomisinin istikrarsızlaşacağını ifade etti.

Rawkins: “Protestoların uzun sürmesi ekonomiyi olumsuz etkiler”
Fitch’in kıdemli direktörü Paul Rawkins, şimdilik ciddi seviyede bir politik istikrarsızlık görmediklerini belirtti. “Şu aşamada Türkiye konusunda bir reaksiyon göstermiyoruz" diyen Rawkins, protestoların uzun sürmesinin ekonomiyi etkileyebileceğini vurguladı.

Tüm gelişmelerin siyasal otoritenin nasıl karşılık vereceğine bağlı olduğunu kaydeden Rawkins, "Gerginlik artarsa, grevlerle birlikte yatırımcılar endişelenmeye başlarsa cari açık seviyesine kadar etkilenme söz konusu olabilir" dedi.

Rawkins, Türkiye'nin aslında kırılgan olduğunu, bunun nedeninin ise ağır bir şekilde yabancı sermaye akışlarına bağlı olmasından kaynaklı olduğuna dikkat çekti.