Fındıkta müdahale alımı şart

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar, "fındıkta TMO ve Fiskobirlik tarafından müdahale alımı yapılmazsa Karadeniz ekonomisi çöker" dedi.

soL (HABER MERKEZİ) Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar, fındıkta bu yıl da arz fazlası beklendiğini, ilan edilecek fiyatın piyasa fiyatı olması için Toprak Mahsulleri Ofisi ve Fiskobirlik vasıtasıyla piyasaya müdahale edilmesi gerektiğini söyledi. Bayraktar "Müdahale alımı yapılmazsa Karadeniz Bölgesi'nde ekonomi çöker" dedi. Sorunun sadece bazı yıllarda oluşan üretim fazlası fındığın alınması olmadığını kaydeden Bayraktar, uygulanacak politikanın asıl amacının "üretim fazlası olan yıllarda bu fazlanın nasıl değerlendirileceğinin belirlenmesi, piyasalarda oluşan düşük fiyatın yükseltilmesi, ihraç gelirinin arttırılması, dünya fındık fiyatlarının Türkiye tarafından belirlenebileceği gerçeğinin ortaya konulması ve üreticiye emeğinin karşılığının verilmesi" olması gerektiğine işaret etti.

Bayraktar TMO'yu çiftçinin hasada girmesine çok az bir zaman mısır ithalatı yapmakla suçlayarak, ithal mısırın Türkiye'ye girmesinin hasat zamanı mısır piyasasını çökertip çiftçiyi bitireceğini belirtti.