Fındıkta düşük fiyat sinyali

Samsun'da fındık konusunda açıklamalarda bulunan Bayındırlık ve İskan Bakanı Özak, mevcut fındık fiyatının yüksek olduğunu söyledi.

soL (HABER MERKEZİ) Fındık alım fiyatı konusunda açıklamalarda bulunan Bayındırlık ve İskan Bakanı Özak,alım fiyatının önceki yıla göre düşük olacağı yönünde sinyal verdi.

"Fiyat iyi olabilir, ekmeseydiniz..."

Fındıkta beklenen aşırı rekolte nedeniyle Batı Karadeniz bölgesindeki çiftçileri suçlayan Bakan Özak, "batıda başka ürünlerin yetiştirilme imkanı var, doğuda ise bu imkan yok" dedi. Fındık ekim alanlarının AKP dönemind everilen yüksek alım fiyatlarıyla hızla arttığını görmezden gelen Özak, geçmiş yıllardaki alım fiyatlarını sanki başka bir parti belirlemiş gibi konuştu.

Başbakan Erdoğan'ın hafta sonu Rize'ye geleceğini, büyük bir ihtimalle burada fındıkla ilgili bir açıklama yapacağını belirten Özak, fındığa geçen yıl verilen 6,75 YTL'lik fiyatın 3,5-4 dolar seviyesinde olduğunu söyledi ve "rakamlarda popülizm yapmamalıyız" diyerek fiyatın düşürüleceğinin sinyalini verdi.

"Fiyat yüksek olursa Avrupa almaz"

Bakan Özak ayrıca, fındık fiyatının yüksek olması halinde Avrupa'ya fındık ihraç edilemeyeceğini söyledi ve "hep beraber üzülürüz" tehdidini dile getirdi.

Avrupa'nın Türkiye'den aldığı kabuklu fındığı çikolata üretiminde kullandığını belirten Özak, fındık fiyatının yüksek olması durumunda çikolata üreticilerinin fındığı badem ile ikame edeceklerini söyledi.