Finansal sistemin geleceği tartışılıyor

ABD'de yaşanan büyük finansal kriz küresel finans sisteminin tamamını tartışmaya açtı. Almanya artık ABD'nin finansal süpergüç olamayacağını söylerken, İngiltere IMF merkezli uluslararası düzenleyici bir kurum oluşturulması için çalışıyor.

soL (HABER MERKEZİ) ABD'de yaşanan büyük krizle birlikte, zengin ülkeler arasında finansal sistemin geleceğine dair fikir ayrılıkları baş göstermeye başladı.

"Dünya eskisi gibi olmayacak"
Dün bir açıklama yapan Almanya Maliye Bakanı Peer Steinbrück, ABD'nin artık küresel finans sisteminin "süpergücü" olamayacağını söyledi. Asya ve Avrupa'da daha güçlü sermaye merkezlerinin ortaya çıkacağını savunan Steinbrück, dünyanın finansal açıdan çok kutuplu bir yapı kazanacağını iddia etti.

ABD'nin finansal piyasalara geretiği biçimde müdahale etmediğini ve krizin bu müdahale yetersizliğinden kaynaklandığını ifade eden Steinbrück, kriz yönetiminin artık kendi başına yeterli olmayacağını ve finansal sisteme yönelik çok daha katı kuralların getirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

ABD'de tartışılmakta olan 700 milyar dolarlık kurtarma paketini geç kalmış ancak isabetli bir karar olarak öven Steinbrück benzer bir müdahalenin Avrupa'da gerekli olmayacağını çünkü krizin ABD ile sınırlı kalacağını savundu.

Steinbrück ayrıca, finansal sistemin krizlere dayanıklı hale getirilmesi için bir takım önerilerde bulundu. Kimi sınırlamalar ve yasaklardan oluşan tedbirler paketinde Avrupa çapında finansal sistemi denetleyecek bir yapının oluşturulması önerisi öne çıkıyor.

İngiltere yine Amerikancı
İngiltere Başbakanı Gordon Brown ise, Steinbrück'ün Avrupa ile sınırlı uluslararası denetleme mekanizması yerine, ABD'nin başını çekeceği bir küresel denetim mekanizmasının oluşturulması için çalışıyor.

Son ekonomik kriz konusunda çeşitli ülkelerin liderleri ile görüşmek üzere New York'a giden Brown, merkezinde IMF ve zengin ülkelerin merkez bankalarının bulunduğu bir uluslararası yapı önerisi götürüyor olduğunu açıkladı.