Faizleri çaresizlikten artırmışlar

İhracatçılar Merkez Bankası'nın faiz artırımından rahatsız olanların başında geliyor. Bunun üzerine, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, faiz artırımının çaresilik sonucu olduğunu savunarak, ihracatçıları rahatlatmaya çalıştı.

soL (HABER MERKEZİ) Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Merkez Bankası'nın faizleri artırmasının "çaresiz kalındığı için yapılan bir işlem" olarak gördüğünü söyledi.

Faiz artışına bilhassa ihracatçılardan gelen tepkiyi bertaraf etmeye çalışan Tüzmen, artışın bütün ihracatçı ve sanayici için zor olacağını bildiklerini söyledi. Yükselen faizlerin kredi maliyetlerini artıracağını, bunun da fiyatlara yansıyarak enflasyonu yükselteceğini söyleyen Tüzmen, böylece patronlara "zam yapın" önerisinde bulunmuş oldu.

Tüzmen ayrıca Türkiye'nin daha fazla döviz rezervi biriktirmesi gerektiğini, halen 74 milyar dolar düzeyinde olan rezervin en az 130 milyar dolara çıkartılması gerektiğini iddia etti. Rezerv yükseltilirken alınan dövize karşı piyasaya Türk lirası sürüleceğini, bunun da esnafı rahatlatacağını söyleyen Tüzmen, bunun yaratacağı 56 milyar dolarlık dış borca ve enflasyona değinmekten kaçındı.