EPDK’dan elektrik faturası kurnazlığı

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu elektrik faturalarında yeni bir düzenlemeye hazırlanıyor. Yeni düzenleme ile elektrik fiyatlandırılmasına karşı doğacak tepkilerin önüne geçilmek istendiği anlaşılıyor.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) elektrik faturalarında yeni bir düzenlemeye gidileceğini açıkladı. Düzenlemeye göre artık TRT payı ve kayıp-kaçak oranı faturalarda gösterilmeyecek.

Fatura detayları 3 kaleme indiriliyor
Elektrik faturaları 'Perakende satış bedeli, enerji nakil bedeli, TRT payı, Enerji Fonu, Belediye Tüketim Vergisi ve Sayaç Okuma Bedeli' olmak üzere altı kalemden oluşuyor. EPDK, 2012 yılı başından itibaren 6 kalem olan detayları, 'Enerji Bedeli, Nakil Bedeli, Vergi ve Fonlar" olmak üzere 3 kaleme indirmeyi hedefliyor. Hazırlık çerçevesinde TRT payı, kayıp-kaçak bedeli gibi detaylar faturalarda gösterilmeksizin "Enerji Bedeli" adı altında toplanacak. İlgili hazırlık, kurulun bugünkü toplantısında gündeme alınacak.

‘Enerji bedeli’ uyanıklığı
Bu düzenleme sayesinde, tüketiciye yansıyan paylarda herhangi bir indirime gidilmediği halde, faturalarda bu tutarlar tek başlık altında toplanacağı için vatandaşta artık TRT payı gibi bedellerin tüketiciye yansıtılmadığı intibası uyandıracak.

EPDK bu düzenleme ile ayrıca, ‘nakil bedeli’ ve ‘vergi ve fonlar' başlıkları kapsamına girmeyen her türlü bedeli, hiçbir açıklama yapmaksızın ‘enerji bedeli’ başlığı altında faturalara yansıtabilecek. EPDK, ‘enerji bedeli’ adı altında hangi hizmetler veya kurumlar için pay aldığını da açıklamak zorunda kalmamış olacak.

Elektrik faturasında yok yok!
Hatırlanacağı üzere yaklaşık bir ay önce elektrik faturalarına kayıp kaçak bedelinin yanı sıra dağıtım bedeli, perakende hizmet satış bedeli, sayaç okumaya ilişkin perakende satış hizmeti bedeli ve iletim bedeli gibi ücretlerin de yansıtıldığı gündeme gelmişti. Elektrik faturalarından TRT için yüzde 2 oranında tahsil edildiği, yüzde 1 oranında da elektrik enerjisi fonu ile belediye tüketim vergisi bulunduğunu da ortaya çıkmıştı.

Elektrik faturasında TRT payı: 550 milyon 860 bin 67 TL!
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, dün TBMM Genel Kurulu'nda 2012 Yılı Bütçe Kanunu Tasarısının görüşmeleri kapsamında soruları yanıtlamıştı. Mehmet Şimşek'e sorulan sorulardan biri de elektrik faturalarında 2011 yılında alınan paya ilişkindi.

Soruyu yanıtlayan Mehmet Şimşek, TRT'nin geçen yıl elektrik faturalarından sağladığı geliri 550 milyon 860 bin 67 lira olduğunu belirtmişti.

Tanrıkulu: EPDK görevi kötüye kullanıyor

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, bugün konuyla ilgili yaptığı açıklamada elektrik faturalarında açık gösterilen kaçak, kayıp ve TRT payı bedellerinin 'enerji bedeli' altında toplanmasının tüketiciye karşı hile ve görevi kötüye kullanma olduğunu söyledi. Tanrıkulu, yazılı açıklamasında, uygulamanın yasalara uygun olmadığını belirterek “Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) üyelerini uyarıyorum. Şubat ayından bu yana elektrik faturalarında açık gösterilen kaçak, kayıp ve TRT payı bedellerini 'enerji bedeli' altında toplamak tüketiciye karşı hile ve görevi kötüye kullanmadır. Bu yöntem EPDK üyelerinin kişisel sorumlulukları doğurur ve suçtur. Bu nedenle böyle bir uygulamayı yaşama geçirecek olanları şimdiden uyarıyoruz. Kayıp kaçak bedeli altında yasa dışı tahsilata son verin” dedi.

Tüketiciler Birliği dava açtı

Tüketiciler Birliği, elektrik faturalarına yansıtılan kayıp kaçak bedellerinin haksız olduğuna dair Tüketici Sorunları Hakem Heyeti kararlarının ardından Danıştay'a iptal davası açtı.

Tüketiciler Birliği Onur Kurulu Başkanı Aydın Ağaoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, 2011 yılının Nisan ayından itibaren bazı gider unsurlarının faturalarda ''kaçak kullanım bedeli, dağıtım bedeli, sayaç okuma bedeli, TRT payı, enerji fonu'' gibi isimlerle ayrı kalemler şeklinde yer aldığını belirtti. Tüketiciler Birliği tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

''Kaçak kullanım maliyetlerinin faturalarda görülmesi üzerine vatandaşlarımız, yaşadıkları il ve ilçelerdeki Tüketici Sorunları Hakem Heyetlerine başvurarak kaçak kullanım bedelinin alınmamasını talep etmiş ve bazı hakem heyetleri de kaçak kullanım bedelinin bir yasal dayanağı olmadığına ve faturasını düzenli biçimde ödeyen tüketicilere yansıtılamayacağına karar vermiştir.
Elektrik dağıtım firmaları ise bu bedelleri, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunun (EPDK) bir kararı doğrultusunda aldıklarını ifade ederek kendilerine tüketici tarafından yapılan itirazları reddedeceklerini ve hakem heyeti kararlarının iptali için de Tüketici Mahkemeleri nezdinde itiraz haklarını kullanacaklarını belirtmişlerdir.
Gelinen bu noktada hak arayan tüketiciler, Tüketici Hakem Heyeti başvurusu yapmak ve itiraz davası sürecine girmek durumundadır. Her tüketicinin bire bir uğraşmasıyla çözümü zor ve tüm davalarda benzer karar alamama ihtimali sebebiyle de hukuken karmaşık bir süreç yaşanacağı için Tüketiciler Birliği, bu bedellerin alınmasına imkan sağlayan ilgili kararın iptali için Danıştay’a başvurmuştur.
EPDK kararının iptaliyle hiç kullanmadığı kaçak kayıp elektriğin bedelini ödemek zorunda bırakılan namuslu vatandaşlarımızın cezalandırılmasının önüne geçilmiş olunacaktır.''

(soL - Haber Merkezi)